Camera praat met winkelier

Camera praat met winkelier

Camera praat met winkelier

Print
Berchem - Als apotheker Wouter Robbroeckx ooit een overvaller over de vloer krijgt, dan zal hij worden bijgestaan door een operator van beveiligingsbedrijf G4S. Dat dankzij een nieuw apparaat dat in het plafond van zijn zaak zit geïnstalleerd.

“Ikzelf heb gelukkig nog nooit oog in oog gestaan met een overvaller, maar de werknemers van het zonnebankcenter hiernaast al wel”, vertelt Wouter Robbroeckx (41), die al zes jaar zijn zaak uitbaat in de Generaal Lemanstraat in Berchem. “En mijn zaak ligt ten slotte vlak bij de snelweg - deze wijk is interessant voor criminelen.”

Wouter wilde zich dus beveiligen en kwam terecht bij G4S, dat hem vroeg of hij een nieuw beveiligingssysteem wilde proberen. “Wij kregen ongeveer anderhalf jaar geleden de vraag van de sector om iets te ontwikkelen”, vertelt Alain D’Haese van G4S.

“Het resultaat is een systeem dat bestaat uit een camera die in het plafond wordt geïnstalleerd enerzijds en een drukknop anderzijds. Wordt de winkelier geconfronteerd met een agressieve klant, dan kan hij de knop indrukken en zal een van onze vijftig operatoren kunnen meekijken en zich via de intercom tot de winkelier richten. Dat moet de agressor verwarren en kalmeren. Als de operator via de camera ziet dat het werkelijk om een gewapende overval gaat, dan zal hij uiteraard niets zeggen en meteen de hulpdiensten verwittigen.”

Het nieuwe systeem is tot nu toe uitgerust in een twintigtal apotheken, maar G4S ziet nog meer toepassingen. Ook in dagbladhandels en loketten kan het systeem werken. Of de dienstverlening niet zal leiden onder die uitbreiding? “Onze operatoren hebben sowieso steeds vaker een pychologische of criminologische achtergrond”, antwoordt D’Haese. “We doen immers steeds meer aan security vanop afstand en dan is interactie belangrijk. Onze operatoren hebben dan ook allemaal een opleiding gekregen in het omgaan met agressie.”

Dennis Van Damme
Foto Patrick De Roo

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio