"We krijgen dit jaar een blije koning"

We krijgen dit jaar een blije koning

"We krijgen dit jaar een blije koning"

Print
"We gaan straks een goedgemutste koning te zien krijgen, die een positieve boodschap gaat uitspreken. Het zal een verschil zijn van hemel en aarde met vorig jaar", voorspelt Herman De Croo, Open Vld-Kamerlid en notoir verdediger en kenner van de monarchie.

De koning richtte zich vorig jaar zeer direct tot de politieke kaste en waarschuwde haar uitdrukkelijk voor de gevaren van de aanslepende politieke crisis waarin het land was gesukkeld.

"We krijgen nu zelfs geld om te lenen in plaats van te betalen om te lenen en die 'kei' van Brussel-Halle- Vilvoorde is uit de schoen van de Wetstraat gehaald", aldus De Croo. Koning Albert en premier Elio Di Rupo (PS) nodigden donderdagochtend op het paleis veel schoon volk uit voor de ondertekening van 17 wetten. Die vormen het eerste luik in de zesde staatshervorming, en omvatten onder meer de splitsing van het gerechtelijk en kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

Naast de zes vicepremiers waren de voorzitters van de acht partijen die het communautair akkoord sloten aanwezig. Ook de voorzitters van Kamer en Senaat, de twee bevoegde staatssecretarissen en tientallen volksvertegenwoordigers en senatoren. Volgens Elio Di Rupo bewijzen de wetten dat Belgen "nog steeds in staat zijn overeen te komen en samen vooruit te gaan."

DIRK CASTREL
Foto: Photo News

MEEST RECENT