Hilde Van Mieghem: "Ik ben verkracht"

Hilde Van Mieghem: Ik ben verkracht

Hilde Van Mieghem: "Ik ben verkracht"

Print
Hilde Van Mieghem heeft zich donderdagmiddag van haar meest openhartige kant getoond in het Radio 1-praatprogramma Touché. Tegen gastheer Kobe Ilsen sprak de 54-jarige actrice onder meer over een verkrachting, eind jaren negentig, door een Franse topchef.

De ontboezeming kwam er na een vraag van Ilsen over seksuele intimidatie, naar aanleiding van de recente heisa rond Pol Van Den Driessche en Jos Ghysen. “Of ik zelf ooit seksueel geïntimideerd ben? Meer dan eens”, zei Van Mieghem. “Dat had te maken met een schoon jong wijf te zijn, dat ook nog goed kon spelen, en dan een regisseur of een directeur van een theater - altijd mensen in een machtspositie - die daar op geilden.”

Toen ze even later gevraagd werd of ze negatieve ervaringen had met seks, antwoordde Van Mieghem, aarzelend: “Amai, als je dat hier zo vraagt... Los van de seksuele intimidatie, waar ik aan kon ontkomen, ben ik ook verkracht... Voilà, het is eruit. Hier op de radio. In België. Brrr, ik begin te bibberen omdat ik erover aan het babbelen ben. Ik vind dat daar altijd licht wordt overgegaan. Het is common sense geworden. Vrouwen worden nu eenmaal verkracht. Terwijl er niks gewelddadiger is dan gepenetreerd te worden terwijl je dat niet wil. Dat is zo schokkend om mee te maken.”

De feiten dateren van 1999. “Het gebeurde terwijl ik sliep, in een hotel. De dader was een hoog aangeschreven chef. Een ex-kok van president Chirac."

Een duik in het archief leert dat het gaat om Jany Gleize, chef van hotel-restaurant La Bonne Etappe uit de Zuid-Franse gemeente Château- Arnoux-Saint-Auban. In 2004 werd hij door het assisenhof van Marseille veroordeeld tot vijf jaar effectief. Dat nieuws verscheen ook bij ons in diverse kranten, maar op vraag van Van Mieghems agent werd haar naam daarbij niet genoemd. Op één krant na sprak iedereen destijds over “een Belgische actrice”.

Steven Vancleef
Foto Ludo Mariën

.

Nu in het nieuws