Turtelboom: "Ik ben een koppig ding"

Turtelboom: Ik ben een koppig ding

Turtelboom: "Ik ben een koppig ding"

Print
Nu de begrotingscontrole is afgerond, gaat Annemie Turtelboom zich na haar vakantie volop in de Antwerpse campagne storten. "Het mag geen duel worden tussen twee zonnekoningen", zegt ze.

Hoe zijn uw eerste zes maanden in Antwerpen u bevallen?
Het was een boeiende tijd, met fijne maar ook moeilijke momenten. De balans is positief. Het was geen wandeling in het park, maar die heb ik in mijn loopbaan nooit beleefd. Ik weet niet hoe dat komt. Trek ik dat aan als persoon of zo? (lacht)

Er was al heel lang sprake van uw verhuizing. Waarom heeft het zo lang geduurd? Heeft Alexander De Croo u onder druk moeten zetten?
Alle partijen zijn permanent op zoek naar politici die in aanmerking komen voor de Antwerpse politiek. Ook Kris Peeters is bijvoorbeeld in die context genoemd. Maar finaal is dat een beslissing die je zelf neemt. Ik mag mezelf beschouwen als de leading lady van mijn partij, ik zit in een positie waarin ik zo’n verzoek kan weigeren. Druk werkt niet bij mij, integendeel. Ik ben een koppig ding, hoor. Als ze mij hadden gevraagd om te verhuizen naar bijvoorbeeld Ieper, dan had ik het nooit gedaan. Doorslaggevend voor mij was de overweging dat ik er misschien spijt van zou krijgen als ik het niét deed.

De lijstvorming is een lijdensweg geweest. Hoe is de stand van zaken in de affaire rond schepen Luc Bungeneers?
Die zaak is wat mij betreft gesloten. Wij hebben hem de plaats van lijstduwer aangeboden, hij heeft die geweigerd en zijn kandidatuur ingetrokken. Als hij werkelijk zo’n superschepen is geweest, dan vraag ik mij af waarom onze partij tijdens zijn ambtsperiode is gezakt van 17 procent naar de huidige 5 procent in de peilingen.

Had Open Vld niet beter helemaal mee op de Stadslijst gestaan? Janssens heeft u dat aanbod gedaan.
Ik vind dat de Antwerpse kiezer voldoende keuze moet hebben. Dit mag geen kiesstrijd worden tussen twee zonnekoningen.

We hebben nog niet veel gezien van uw programma voor Antwerpen. Is dat al klaar?
Ja, al zijn er nog enkele gaten. Wij willen concrete oplossingen bieden voor de Antwerpse problemen. De mobiliteitsknoop bijvoorbeeld willen we tegen 2018 voor 60 procent ontwarren door de E17 met de Liefkenshoektunnel te verbinden en door de A102 aan te leggen tussen Ekeren en Wommelgem. Die oplossing is haalbaar en betaalbaar. Het huidige plan voor de Oosterweeltunnels is dat volgens mijn goede bronnen niét.

Lees het volledige interview vrijdag in Gazet van Antwerpen.

LEX MOOLENAAR
Foto Patrick De Roo

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio