Aannemers betaalden 2,25 miljoen smeergeld

Aannemers betaalden 2,25 miljoen smeergeld

Aannemers betaalden 2,25 miljoen smeergeld

Print
In het grote fraudedossier rond de Regie der Gebouwen hebben aannemers minstens 2.250.000 euro smeergeld betaald in ruil voor overheidsopdrachten.

Niet de aannemer die een offerte voorlegde met de beste prijs-kwaliteitvoorwaarden haalde tussen eind jaren negentig en midden 2000 de meeste opdrachten binnen om overheidsgebouwen te onderhouden of te renoveren. Wel bedrijfsleiders die ambtenaren beloonden via omslagjes met geld of dure etentjes en reizen. Zeventig verdachten die ontmaskerd werden in dit omvangrijke fraudedossier zijn begin dit jaar door de raadkamer naar de strafrechter verwezen. Over de omvang van de fraude bestaat nog altijd grote onduidelijkheid.

De redactie kon nu een aantal documenten inkijken waaruit blijkt dat de staat voor meer dan vier miljoen euro werd bestolen en dat aannemers voor minstens 2.250.000 euro aan steekpenningen betaalden aan ambtenaren om bepaalde opdrachten te krijgen.

Dat ze daarbij zonder scrupules te werk gingen, bewijzen onder meer de dakwerken aan de gevangenis van Sint-Gillis. Voor die broodnodige renovatiewerken werd minderwaardig materiaal gebruikt. De werken werden op 1 miljoen euro begroot, maar met ongeveer de helft kwam men al toe. De aannemer uit Ninove ging met een klein half miljoen euro extra lopen en betaalde twee ambtenaren van de Regie der Gebouwen respectievelijk 25.000 euro en 12.500 euro.

Smeergeld

Kasteel Hertoginnedal, het justitiepaleis van Brussel en Antwerpen, verschillende gevangenissen... Het lijstje met werken aan gebouwen waarvoor smeergeld werd betaald is lang.

Tijdens het onderzoek, dat in 2005 begon, werden verschillende aannemers maar ook hoge ambtenaren, onder wie directeur-generaal Hans Evenepoel van de Regie der Gebouwen, in voorhechtenis genomen. Een aantal werkt er vandaag nog altijd, ook al zijn ze in verdenking gesteld.

MEEST RECENT