Zwaardere straffen voor homofoob geweld

Zwaardere straffen voor homofoob geweld

Zwaardere straffen voor homofoob geweld

Print
De ministerraad zal vrijdag een verzwaring van de maximumstraf voor homofoob geweld goedkeuren. Daders van feiten zoals donderdag in Aalst, waarbij twee homo’s zwaar mishandeld werden, riskeren dan dertig jaar cel, terwijl dat nu nog maximum vijf jaar is. Voor doodslag of moord wordt dat levenslang in plaats van 20 jaar.

Volgens minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) is het puur toeval dat het punt vandaag op de agenda van de ministerraad staat, net nu er weer een geval van geweld tegen homo’s is geweest. In Aalst hebben twee broers van 19 en 28 jaar twee homofiele mannen met een biljartkeu en stoelen bewerkt.

Een van de slachtoffers vocht tot donderdagmiddag voor zijn leven maar is nu aan de beterhand. De daders zijn aangehouden.

Uit de criminaliteitscijfers van de federale politie blijkt dat het homofoob geweld in ons land de jongste jaren fors is gestegen: van 34 gevallen in 2008 tot 85 aangegeven feiten vorig jaar. In werkelijkheid, zo wordt gevreesd, ligt het aantal gevallen van ‘gay bashing’ (homo’s voor het plezier in mekaar slaan) nog veel hoger.

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken werken ook aan een nationaal actieplan tegen homofoob geweld. Dat zou tegen november klaar moeten zijn. Politie en parketten krijgen een omzendbrief over de aanpak; politiediensten zullen een opleiding moeten volgen over hoe ze met homofoob geweld moeten omgaan en hoe ze de vaststellingen op een uniforme manier in een proces-verbaal moeten gieten.

Meer over homofoob geweld en de acties ertegen vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

TG
Foto: daders homofoob geweld Aalst. FOTO Geert De Rycke

.

Nu in het nieuws