Jogger vindt levende buizerd in illegale fuik (video)

Print
Zandhoven - In Viersel heeft een jogger een illegale vangkooi aangetroffen met daarin een levende buizerd. Het dier was afgekomen op een witte, levende lokduif. Bezwarend element is dat de buizerd met jongen lag.

"Ik hoorde de buizerd al van ver krijsen", getuigt jogger Bart Van Orshoven, die op het geluid afging en de illegale vangkooi aantrof in de bossen van de familie Van de Werve. Hij verwittigde de politie, die de kooi in beslag nam en de buizerd vrijliet.

Vogelbescherming Vlaanderen kwam ter plaatse en stelt zich burgerlijke partij. "Op twintig meter van de bewuste kooi in een boom troffen we een buizerdnest met drie jongen aan, die al hongerig aan het roepen waren", zegt Jan Rodts. "Als de dader gevonden wordt, wacht hem een boete van meerdere duizenden euro's. De buizerd is een beschermde vogel met hoge ecologische waarde. In hetzelfde bos troffen we ook nog een fazantenren aan."

Volgens Rodts is de opzet wel vreemd. "Mocht het om jagers gaan die de buizerds willen verdelgen omdat ze hun wild afsnoepen, dan bestaan er eenvoudigere manieren zoals vergiftiging. Wie dit heeft gemaakt, wilde de roofvogels levend vangen."

Charles van de Werve, mede-eigenaar van het bos, gaat klacht indienen tegen onbekenden. "Onze gemachtigde jagers weten van niks. Volgens mij hadden de daders het op de buizerdjongen gemunt en was het de bedoeling om die levend te vangen voor de valkerij. Spijtig dat ze de buizerd niet hebben laten zitten, dan was ik wel op de loer gaan liggen om de daders te betrappen. Dit buizerdkoppel broedt al een viertal jaren in onze bossen. De vrt heeft ze zelfs eens komen filmen."


KMA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio