Regio krioelt van sociale huisvestingprojecten

Regio krioelt van sociale huisvestingprojecten

Regio krioelt van sociale huisvestingprojecten

Print
Sociale huisvestingmaatschappij De Voorkempen H.E. heeft de handen vol met 245 nieuwbouwprojecten en 161 renovaties. Dat komt omdat vele gemeenten een inhaalbeweging maken om het sociale objectief te halen.

Elke gemeente moet voor 2020 voor zorgen dat 9% van het totaal aantal wooneenheden dient als sociale huisvesting. Aangezien de tijd dringt, moeten sommige gemeentes grote inhaalbewegingen maken.

"De gemeentes zijn zich ervan bewust dat ze er werk moeten insteken, en dat doen ze ook. Wij zijn de uitvoerders en van ons worden dus ook de nodige inspanningen verwacht", zegt directeur Peter Van Hoffelen. "De projecten die nu lopen of weldra starten, bevinden zich vooral in Brasschaat. Daar komen 162 nieuwe eenheden bij". Ook Wuustwezel en Brecht hebben goede vooruitzichten. Zo komen bijvoorbeeld aan de Pothoek in Brecht achttien huurappartementen en in Wuustwezel werkt men men volop aan de vijf huurappartementen in de Kapelstraat.

In Zoersel en Schilde hebben ze nog wat meer werk. "Het probleem ligt bij het tekort aan gronden", licht Van Hoffelen toe. "We moeten dus creatief omspringen met hetgene we hebben. Zo startte de gemeente Schilde onlangs een onteigeningsprocedure op voor tuinen van een rijkswachtkazerne in de Kerkelei. Daar is plaats voor minstens tien woningen maar het gaat nog enkele jaren duren vooraleer die af zijn. En dat volstaat ook niet voor 2020."

Tot slot is sociale huisvesting nu meer een verhaal van de gemeenschap dan van puur het bouwen alleen. "Zo maken mensen ouder dan 65 jaar een groot deel uit van het doelpubliek. Ze blijven achter met een groot huis nadat hun kinderen het nest verlieten maar voelen zich nog te jong om naar een rusthuis te gaan. We houden daar rekening mee", besluit Van Hoffelen.

Greet Wouters

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio