Ramadan for dummies

Print
Een allochtone vriendengroep uit Antwerpen zal tijdens de ramadan grappige video's posten op het internet. Via de videoblog wil de groep iedereen op creatieve manier tonen hoe ze het vasten beleven. Vanaf vandaag, de start trouwens van de vastenperiode, staat de eerste video ook op gva.be.

Het idee voor 'ramadan for dummies' komt van Rachid Lamrabat (31). "Ramadan for dummies is ontstaan met vrienden op café. We vonden dat er veel misverstanden bestaan over moslims. Het lijkt wel alsof ze in een aparte wereld leven. Op deze manier willen we iedereen informeren over onze levensstijl. Zo komt de islam eens positief in de media."

"Drie keer per week komt er een blog-video online. Daarnaast gaan we ook andere video's posten. Zo zal een poëet gedichten schrijven en een zanger zingen over het vasten." Bovendien gaan twee leden schriftelijk bloggen. Mina (28) vertelt over het vasten in België, Khadisja (29) doet hetzelfde vanuit Marokko.

Hongerige maag

Rachid heeft een communicatiebureau. "Dus bouwde ik een groot netwerk op. De meesten van mijn contacten zijn actief bij 'Nuff said', een organisatie die regelmatig comedyavonden organiseert." Humor is dus geen onbekend terrein voor deze groep.

In de eerste video (vanaf vandaag op gva.be te zien) gaat Mimoun Mekle met een hongerige maag op zoek naar eten. Hij opent kasten in de hoop iets te vinden. Als hij zijn geduld verliest, denkt hij aan de ramadan. Hij besluit dan om rustig een broodje choco te eten.

De ramadan loopt van 20 juli tot 18 augustus. Volgens de Koran moeten moslims van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Ze mogen niet eten of drinken. De minder gezonde mensen moeten niet meedoen. De ramadan draait om zelfbeheersing, discipline en uithoudingsvermogen. Toch beschouwen moslims deze maand als een feestperiode. Eenheid en samenhorigheid staan hier centraal. Er nemen wereldwijd één miljard moslims deel aan de vastentijd. Op het einde van deze dertigdaagse onthouding vieren moslims het suikerfeest. Er wordt uitgebreid gefeest met vrienden en familie.

Aysun Nebioglu

Foto Rachid Lambrabat

Nu in het nieuws