Terwingen wil Raad van State hervormen

CD&V-kamerfractieleider Raf Terwingen heeft een wetsvoorstel ingediend om de Raad van State te hervormen. Het wordt straks in overweging genomen.

jdewit

De Raad van State kwam onder vuur te liggen naar aanleiding van een aantal arresten over de verlenging van een tramlijn van Deurne naar Wijnegem, de vernietiging van het Antwerpse straatverbod en het Brussels bedelverbod, de vernietiging van het Antwerpse etalageverbod voor wapens en de verplichte heraanwerving van een Antwerpse stadsambtenaar die vijf jaar loon had gekregen zonder te werken. Ook de herhaalde vertragende rechtszaken tegen de bouw van nieuwe gevangenissen zijn berucht.

De Raad kan echter alleen maar de wet toepassen en hij moet dat voor iedereen op dezelfde manier doen. Hij kan geen afweging tussen het privébelang van de klager en het algemeen belang van de overheid maken. Welke hervormingen stelt Terwingen voor?

1. De Raad moet na de vernietiging van een beslissing van een openbaar bestuur (stad, provincie…) instructies kunnen geven over welke beslissing dan wel moet worden genomen. Bv. een algemeen bedelverbod kan de stad Brussel niét uitvaardigen, maar een bedelverbod in bepaalde straten op bepaalde uren kan wel. De Raad kan dat nu niet doen.

2. De Raad moet kunnen beslissen dat bepaalde gevolgen van de vernietigde beslissing gehandhaafd blijven. Bv. de Raad vernietigt de verlenging van de tramlijn naar Wijnegem, maar beslist dat de bouw daarvan gedurende de eerste twee jaar toch mag verder gaan, in afwachting van een nieuwe, correcte beslissing om haar te verlengen.

3. De Raad moet het arrest in een zaak kunnen uitstellen om de overheid de tijd te geven om bepaalde fouten recht te zetten. Bv. als de Raad dan de bouwvergunning voor een gevangenis eigelijk moet vernietigen omdat die slecht gemotiveerd is, of omdat een bepaald advies niet is gevraagd, dan kan hij in de toekomst die beslissing uitstellen. Hij kan zo Justitie de tijd geven om een betere motivering op te stellen of dat vergeten advies alsnog te vragen.

Tegen december?

Terwingen heeft zijn voorstel ingediend omdat Binnenlandse Zaken nu al ruim een jaar bezig is met de hervorming van de Raad van State. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) had een hele reeks voorstellen voor de hervorming van de Raad klaar, maar dat leidde tot niets. Huidig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) beloofde dat ze met een ontwerp naar de ministerraad zal komen tegen oktober. Dat zou dan ten vroegste in december in het parlement besproken kunnen worden.

Lees ook: Turtelboom wil Raad van State hervormen

JDW

Foto: Raf Terwingen

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER