Start bouw bruggen komt in stroomversnelling

Nv De Scheepvaart is van plan om volgend jaar hogere bruggen te bouwen over het Albertkanaal in Meerhout en Olen.

jatimmermans

Om het goederenvervoer over het Albertkanaal te bevorderen, wil nv De Scheepvaart alle bruggen tussen Luik en Antwerpen verhogen tot 9,10 meter. Dat is twee meter hoger dan nu. Dit moet toelaten dat er voortaan vrachtschepen met vier lagen containers onder de bruggen kunnen passeren, terwijl dat nu beperkt is tot drie lagen. Nv De Scheepvaart is ervan overtuigd dat de trafiek op het Albertkanaal zo van de veertig miljoen ton, goed voor 400.000 containers, in 2011 stijgt naar 75 miljoen ton, gelijk aan één miljoen containers, tegen 2025.

De brug van de Aarschotseweg in Herentals werd enkele jaren geleden al twee meter omhoog gevijzeld en in Grobbendonk opende vorig jaar de nieuwe boogbrug. In onze regio gaat nu stilaan de volgende bruggenfase in voege. De Scheepvaart werkt bouwplannen uit voor bruggen op Veedijk in Meerhout en Hoogbuul in Olen. Voor het eerste dossier is de aanbestedingsprocedure gestart. Later dit jaar volgt die voor Olen.

Net als in Grobbendonk worden de bestaande bruggen in Meerhout en Olen gesloopt en door nieuwe, hogere exemplaren vervangen. Volgens de huidige planning starten de werkzaamheden in Meerhout nog eind dit jaar, die in Olen in het voorjaar van 2013. De nieuwe bruggen, die elk zo'n 5,75 miljoen euro kosten, moeten in de loop van 2015 klaar zijn.

In totaal moeten vijftig bruggen aan de vaarhoogte van 9,10 meter worden aangepast. In de Kempen staan nog andere ingrepen gepland. Zo wordt de brug aan het sluizencomplex in Olen later dit jaar nog aangepast tijdens de bouw van een grote pompinstallatie. De brug tussen Geel-Punt en Oevel (Westerlo) wordt in het project Noord-Zuid Kempen aangepakt. Voor de zes andere Kempense bruggen is er nog geen concrete timing bekend.

HANS OTTEN

Foto: De brug van Hoogbuul in Olen

Foto Hilde van Geirt

MEER OVER Olen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio