Antwerpse haven nog niet bezig met halalcertificaat

De haven van Zeebrugge ontving een halalcertificaat van de Halal Food Council of Europe. Hiermee geeft de raad aan dat Zeebrugge voldoet aan alle eisen om halal eten te vervoeren. De haven van Antwerpen heeft nog geen plannen om een halalcertificaat aan te vragen en nuanceert de West-Vlaamse 'primeur'.

anebioglu

Volgens Ann Dierckx van de haven van Antwerpen is het certificaat geen absolute noodzaak. "Het gaat niet zozeer over het feit dat Zeebrugge halal eten importeert of exporteert, maar wel dat ze het vlees halal kunnen houden doorheen het proces."

Dierckx benadrukt dat de haven van Antwerpen haar eigen sterke punten heeft. "Zeebrugge kiest ervoor om zich te concentreren op voeding. Ze hoopt daarmee haar aandelen op te krikken. Wij kiezen ervoor om ons te focussen op petrochemie omdat we daar bedrijven in hebben. Iedereen probeert zijn haven te laten groeien en bloeien. En het is niet omdat één haven iets doet, dat de andere moet volgen."

De haven van Zeebrugge concentreert zich op halal eten omdat er veel vraag naar is. "Het gaat niet alleen over importeren, maar ook over exporteren. Bedrijven zoals 'Volysstar' bijvoorbeeld willen halal voeding exporteren naar het buitenland."

Zeebrugge beweert een primeur te hebben met het certificaat in West-Europa. Toch ontving de haven van Rotterdam al in 2006 een halalcertificaat.

Lees ook: Halalcertificaat voor haven van Zeebrugge

Aysun Nebioglu Foto Stefaan Van Hul