Inbreuken bij één op drie ticketsites

Eén op de drie doorverkoopsites, die concert- en festivaltickets aanbieden, overtreedt de regels. Dat staat te lezen in een nog te publiceren jaarverslag van de Algemene Directie Controle en Bemiddeling (ADCB). Uit een nieuwe doorlichting in de Benelux blijkt dat veel websites de consument nog misleiden door foutieve totaalprijzen te tonen of niet te vermelden dat het om een doorverkocht ticket gaat.

jatimmermans

Vorig jaar zijn 24 doorverkoopsites aangepakt. Het gaat om buitenlandse websites die mikken op Belgische consumenten. Op de websites vind je honderden tickets voor een festival, concert of sportevenement. Ze worden vaak met woekerwinsten verkocht. De overheid wil optreden tegen die handel in tickets. "Van de 24 gecontroleerde doorverkoopsites zijn er 9 die een dwangsom hebben gekregen", zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie. "Die dwangsom kan oplopen tot 100.000 euro. Vijf websitebeheerders, die vooral in Nederland waren gevestigd, hebben die ook effectief moeten betalen."

Wie zo'n doorverkocht ticket wil, betaalt vaak te veel. En de koper kan door de organisator aan de ingang geweigerd worden. Sommige tickets worden ook nooit geleverd.

Nog dit jaar komt er een strengere wet op het doorverkopen van tickets met woekerwinsten. Een aantal kamerleden gaat in september, bij de start van het nieuwe politieke jaar, een ultiem wetsvoorstel indienen. Betrouwbare doorverkoopwebsites moeten dan een label krijgen, zodat de consument weet dat hij er veilig kan kopen. En mogelijk komt er ook een maximumprijs voor een doorverkoopticket. Een doorverkoper mag dan nog maximaal 10 procent bovenop de originele verkoopprijs vragen.

Tele Ticket Service, Proximus Go For Music, Live Nation Belgium en Rock Werchter hebben voor de hele sector een zwarte lijst met bedenkelijke verkooppunten opgesteld. De volledige lijst:

- divento.com

- ticketloot.com

- u2010tickets.com

- ltaticketservice.nl

- budgetticket.nl

- onlineticketshop.nl

- worldticketshop.nl

- tickets4u.nl

- tickets123.nl

- QQtickets.nl

- ticketunlimited.nl

- ticketforsale.nl

- tickets2buy.nl

- ticketshier.nl

- pepetickets.nl

- getmein.nl

- 4alltickets.nl

- tickets4events.nl

- easytickets.eu

- rang1tickets.nl

- deticketservice.nl

- aatickets.nl

- 24hourtickets.nl

- kaartverkoop.nl

- eventem.nl

- euroteam.net

- totaltickets.com

- viagogo.com (met uitzondering van tickets voor Madonna op 12 juli 2012 in Brussel)

- seatwave.com

- globalticketservice.com

- worldwideticketstore.com

- euroliveticket.com

- mosaicodiffusion.com

- concertkaart.blogspot.com

- aanbod.be/tickets-en-kaartjes

- ticketsmarkt.nl

- ticketsbelgie.be

- ticketsnederland.nl

- tomorrowlandspain.wordpress.com/packs-de-viaje

- verkoopjekaartje.nl

- protickets.nl/shows/madonna/tickets/2012-07-12/13907

De organisaties waarschuwen ook voor veilingsites.

- needticket.be

- tweedehands.be

- ebay.be

- kapaza.be

- koopjeskrant.be

- ticketz.be

WB

Foto Belga