1 / 3

Dieven pikken complete omheining paardenwei naast E34

Na de koperdieven, is er nu een nieuw fenomeen, dat hopelijk geen plaag wordt: de omheiningsdieven. Bart Robaye en Marc Van Cotthem uit Zandhoven kunnen ervan meespreken. De omheining van hun paardenwei werd gepikt, deels terwijl de dieren er nog instonden, wat voor een chaos zorgde op de E34.

Kristin Matthyssen

Iemands omheining stelen is op zich al verwerpelijk, maar het wordt pas helemaal gevaarlijk als het pal naast de E34 gebeurt. "De eerste keer dat we iets opmerkten, was op dinsdag 26 juni", vertelt Bart Robaye, die samen met zijn vriend in de Vredeberg woont. "In onze straat staan slechts twee huizen. We hebben er drie weilanden liggen, waarvan twee niet naast ons huis. Toen we op die 26ste 's avonds thuiskwamen, merkten we dat in een van de weilanden - dat in twee stukken is opgedeeld - de middenste rij weipalen weg waren." Ze vonden het een gekke diefstal, maar het vreemdste moest nog komen. "Op zondag 1 juli stond ik 's morgens op. Bleek dat de E34 al anderhalf uur afgesloten was, omdat onze vier paarden waren losgebroken en op de snelweg liepen. Twee waren zelfs over de betonnen middenberm gesprongen en tot aan de overkant gesukkeld. Ze liepen daarbij schaafwonden op en manken nog steeds. We prijzen ons gelukkig dat er geen ongelukken zijn gebeurd met auto's. Mocht het op een weekdag plaatsgevonden hebben, waren de gevolgen wellicht zwaarder geweest."

Toen hun paarden weer veilig op stal stonden, ontdekten Bart Robaye en Marc Van Cotthem dat op twee plaatsen de schriklinten weggenomen waren, waardoor de paarden konden ontsnappen. "Omdat we het niet meer vertrouwden, hebben we de paarden op een andere wei gezet. Een geluk, want eergisteren, zondag, bleken gewoon alle palen, de omheiningslinten en al het bevestigingsmateriaal weggeroofd." Vijanden hebben Robaye en Van Cotthem naar eigen zeggen niet. "Het enige denkbare is dat iemand de omheining gestolen heeft omdat hij ze zelf kan gebruiken. We hadden onze weilanden onlangs opnieuw omheind. Zo'n tachtig geïmpregeneerde palen, de paardenlinten en het bevestigingsmateriaal zijn samen gauw zo'n 1500 à 2000 euro waard", vertellen ze.

De tweede wei, die nog een soortgelijke nieuwe omheining heeft, durven ze nu niet meer te gebruiken. "Overdag zetten we er nog een paardje op dat door de groep wordt uitgestoten en dus best alleen staat. Maar elke avond halen we hem naar huis. Het is echt een probleem dat we al onze weilanden niet meer kunnen benutten, want we wisselden de paarden geregeld van weide zodat ze altijd goed konden grazen. Waarschijnlijk zijn de dieven mensen die ook dieren hebben. Maar hoe onverantwoord kun je zijn om paarden de autosnelweg op te jagen voor eigen profijt? Wij hebben nu een oproepingsbrief gekregen om ons voor de politierechtbank te komen verantwoorden voor het afsluiten van de E34, terwijl iemand anders onze omheining pikte."

De dieven moeten makkelijk twee uur werk hebben gehad en met een bestelwagen of aanhangwagen zijn gekomen. Wie iets zag op de weide aan de Vredeberg in Zandhoven naast de E34, kan best de politie zone Zara verwittigen. Op de foto's is de lege paardenweide te zien, en de weide voor de diefstal. De derde foto toont hoe de klippen waar het lint achter vastzat, werden afgevezen.

Kristin MatthyssenMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio