Sandhoeve staat te koop

De achttiende eeuwse Sandhoeve staat te koop. Het beschermde monument bevat onder meer een bakoven en een haardvuur uit 1770.

Christof Willockx

Volgens het bouwhistorisch onderzoek is De Sandhoeve in de Mechelbaan een van de best bewaarde stenen hoeven uit de achttiende eeuw. "We willen het gebouw verkopen omdat we dichter bij onze dochter willen gaan wonen. Bovendien is de site heel groot. Het is veel werk om het allemaal te onderhouden, zeker omdat we een dagje ouder worden", zegt de huidige eigenaar Paul Henderickx (58). De grondoppervlakte van de hele site is 2660 m². De bewoonbare oppervlakte is een dikke 500 m², waarvan de helft woonruimte is en de andere helft wordt gebruikt als feestzaal. Die feestzaal wordt nog twintig keer per jaar verhuurd voor communie-, bedrijfs- en familiefeesten.

Authentiek

De hoeve werd in 1989 volledig gerenoveerd. Er werd dubbel glas en modern isolatiemateriaal gebruikt, maar het oorspronkelijke interieur bleef bewaard. Dat is verplicht, omdat de Sandhoeve sinds 1985 een beschermd monument is. "Een van de meest authentieke plaatsen in onze woning is een was- en plasplaats uit de jaren 1770. Het vuile water werd weggegoten door gaten in de was- en plasruimte die naar een gootje leiden. Er zijn ook een waterput, een kelder en een haardvuur uit die periode, die allemaal nog werken. En het meeste plezier beleven we aan het bakhuis met een authentieke houtoven. Tijdens familiefeestjes bakken we daar verse pizza's mee", zegt Paul.

De Sandhoeve staat te koop voor 989 000 euro. Meer info op www.focusmakelaars.be

Foto: Joren De Weerdt

CWil

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio