Eerste Belgische gin in de maak

Jeneverstokerij Filliers uit Bachte-Maria-Leerne, in Deinze, brengt de eerste Belgische gin op de markt. De merknaam Filliers Dry Gin 28 verwijst naar de 28 kruiden uit het recept; de smaak wordt omschreven als "zacht, fris, fruitig en floraal".

fvangarderen

"In gin en jenever moet er één ingrediënt verwerkt worden, en dat is de jeneverbes", aldus meester-destilleerder Pedro Saez del Burgo. "In de Filliers Dry Gin 28 werden onder meer ook korianderzaden, angelicawortel, gentiaanwortel, gember, kardemom, lavendelbloesems, oranjebloesems, kalmoes, verse citrusvruchten en hopbellen toegevoegd."

De verhouding van al die ingrediënten stond vermeld in een recept van meester-destilleerder Firmin Filliers. Hij ontwikkelde in de jaren '40 en '50 van de vorige eeuw een proeffles, waarvan er nog één halve fles bestaat. Zijn recept werd van vader op zoon overgedragen, en de huidige meester-destilleerder ging er twee jaar geleden mee aan de slag.

De jeneverstokerij Filliers werd in 1880 opgericht en sindsdien wordt er graan- fruit en creamjenevers gemaakt. Het aanbod werd er later uitgebereid met o.a. likeuren, advocaat, Van Hoo Wodka en de Belgische whiskey Goldlys.

Belga

Foto: stookketels bij Filliers