Baby die als foetus geopereerd werd aan open rug geboren

In het UZ Gasthuisberg in Leuven is maandag via een keizersnede de baby op de wereld gezet die als eerste in ons land in de baarmoeder een operatie aan een open ruggetje onderging. Het gaat een jongetje die de naam Nilo kreeg. Bij de geboorte woog hij 3 kilo 35 gram en was 50,5 centimeter lang.

fvangarderen

Moeder en zoon stellen het op dit ogenblik goed. "De bevalling is goed verlopen en op het eerste zicht ziet alles er prima uit. Om volledig uitsluitsel te krijgen over de gezondheidstoestand van het kind moeten we echter nog de resultaten van bijkomende onderzoeken afwachten. Het zal nog een paar dagen duren voor we die kennen", aldus vader Johan Ashton.

Als bij een foetus een open rug wordt vastgesteld, werd er nu toe onmiddellijk na de bevalling geopereerd. In de Verenigde Staten wordt deze operatie al sinds een tiental jaren tijdens de zwangerschap uitgevoerd. Omdat uit een recente Amerikaanse studie bleek dat een ingreep tijdens de zwangerschap later veel voordelen heeft voor het kind, voerde het UZ Gasthuisberg in april een operatie uit op de foetus.

In ons land worden 5 kinderen op 10.000 geboren met een open rug.

Belga

Foto: Ouders Kirsten en Johan Ashton voor de bevalling. (VMMa)