Minder mensen ontvangen leefloon

Het aantal mensen dat een leefloon ontvangt is vorig jaar met 1,1 procent gedaald tot 94.432. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de economische crisis dat het aantal naar omlaag gaat. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Programmatorische Federale Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie.

fvangarderen

Sinds het begin van de economische crisis steeg het aantal leefloners met 13,7 procent. Vooral vrouwen en jongeren zijn aangewezen op het OCMW. Een derde onder hen is jonger dan 25.

Korte duur

Vorig jaar was er een lichte daling, tot 94.432, maar Julien Van Geertsom, voorzitter van de POD, waarschuwt dat de goede evolutie van korte duur kan zijn. "De laatste maanden zijn er opnieuw veel herstructureringen, dus mogelijk zullen we opnieuw meer leeflonen moeten verstrekken", zegt hij maandag. De groep rechthebbenden op een leefloon is sowieso nog een stuk groter dan voor de crisis.

De POD zal de gegevens van het aantal leeflonen voortaan elk kwartaal bekend maken, naar analogie met de werkloosheidscijfers. "Zo kan het beleid de sociale bescherming nauwer opvolgen en erop inspelen", aldus Van Geertsom.

Belga

Foto: Roger Vanhoudt