Parweiz vertrokken naar Afghanistan

Parweiz Sangari is maandagmiddag wel degelijk opgestegen op de tweede vlucht Schiphol-Bahrein, en zijn uitwijzing verloopt volgens plan. Dat bevestigt de federale politie, die de uitwijzing begeleidt. Vanuit Bahrein, waar wat wachttijd zal zijn, vliegt de jonge Afghaan dan verder naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel, de eindbestemming.

ikerremans

Na de protestacties op Zaventem en voor het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) heeft ook een protestactie van de protestbeweging Occupy Eindhoven op Schiphol tegen de uitwijzing van de jonge Afghaan niets uitgehaald.

Parweiz Sangari vliegt vanuit Brussel tot in Kaboel via Amsterdam en Bahrein. "Op de Amsterdamse luchthaven Schiphol is een gelijkaardige actie opgezet zoals die in Zaventem. Er zijn posters opgehangen en flyers uitgedeeld, maar vooral het personeel van KLM is aangesproken. Uiteindelijk is het het personeel, en met name de piloot, dat beslist of het vliegtuig al dan niet vertrekt", aldus Aaron Ooms van Jong Socialisten Oostende, die in nauw contact staat met de verschillende actievoerders.

De uitwijzing van Parweiz komt er na een lange procedureslag waarbij vorige week nog zowel een regularisatie- als een asielaanvraag werden afgewezen. Ook het Europees Hof gaf Parweiz ongelijk. De jonge Afghaan verbleef sinds 2008 in ons land, nadat zijn vader zou zijn vermoord. Hij zou vlot Nederlands spreken en volgt een opleiding tot lasser.

Volgens zijn pleeggezin, dat hem wilde adopteren, loopt hij in zijn thuisland groot gevaar. Maar het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) meent dat het risico voor burgers in de hoofdstad Kaboel, vanwaar de jongen afkomstig is, niet dreigend is, in tegenstelling tot het zuiden en oosten van het land.

MEER OVER Afghanistan