Koraalriffen verdwijnen in ijltempo

Ongeveer 2.600 oceanografen die samenzitten in Australië hebben maandag gewaarschuwd dat de koraalriffen in de wereld in ijltempo verdwijnen. Ze roepen op dringend te reageren tegen de klimaatverandering, en te redden wat rest.

fvangarderen

De oproep van de wetenschappers, ter gelegenheid van het Internationaal Symposium voor Koraalriffen in de stad Cairns, is opmerkelijk. De wetenschappers, onder wie de meest gereputeerde in hun onderzoeksveld, benadrukken dat de bestaansmiddelen van tientallen miljoenen mensen op het spel staan. De koraalriffen zijn een bron van werk en voedsel voor de inwoners van de kustregio's in de wereld, genereren inkomsten via toerisme, en dienen als natuurlijke golfbrekers bij hoge golven en stormen, klinkt het.

"Dringende maatregelen"

De wetenschappers eisen dringende maatregelen om de schade te beperken van de stijging van de oceaantemperaturen, de verzuring van de wateren, de overbevissing en de vervuiling afkomstig van land in te perken.

"We hebben een tijdsinterval waarin de wereld kan reageren tegen de klimaatverandering, maar dat wordt steeds kleiner", zei Terry Hughes, voorzitter van het symposium, dat om de vier jaar plaatsvindt met wetenschappers uit ongeveer tachtig landen.

In de Caraïben ging 75 tot 85 procent van de koraalriffen de jongste 35 jaar verloren. Het Great Barrier Reef (foto) in Australië - nochtans een van de beste beschermde oceanische ecosystemen ter wereld - werd de voorbije halve eeuw de helft kleiner.

Belga

Foto: PN