N-VA: "522 criminele illegalen uit het land gezet, maar nog hier"

Vorig jaar werden dubbel zoveel criminele vreemdelingen uit het land gezet als zes jaar geleden, namelijk 522. Maar of ze ook effectief worden verwijderd weet men niet. Dat zegt Kamerlid Theo Francken (N-VA) in reactie op een antwoord dat hij kreeg van staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld). Volgens Francken zijn er nog heel veel hier.

jdewit

In 2011 werden 522 vreemdelingen uit het land gezet omdat ze een gevaar waren voor de openbare orde. Dat zijn er twee keer zoveel als in 2006. De top drie is al die jaren bijna altijd dezelfde: Algerijnen (22 procent), Marokkanen (22 procent), Roemenen (8 procent).

"Onzorgvuldige regularisatie"

Francken: "Dat dit aantal stijgt hoeft niet te verbazen. Dat komt omdat men veel te onzorgvuldig is geweest bij de jongste regularisatie. Men heeft veel te veel en te ondoordacht allerlei illegalen papieren gegeven en achteraf moet men dat dan rechttrekken door ze uit het land te zetten."

"Maar het is toch wel ongelofelijk dat men helemaal niet weet of deze mensen ook effectief uit het land verwijderd zijn. Want dat laatste hangt af van de bereidheid van hun herkomstland om hen op te nemen. In Algerije is er die niet, in Marokko is ze heel klein.

Dan is het wel fraai om deze mensen uit het land te zetten en ze een verbod te geven om België opnieuw binnen te komen gedurende de eerste tien jaar: ze zijn hier misschien allemaal nog. Wat is het nut van zo'n beleid?"

Meer over het nieuwe verwijderingsbeleid van illegalen vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW Archieffoto Belga

MEER OVER Maggie De Block