Vliegen naar Spanje tot 9 euro per ticket duurder

Spanje zakt hoe langer hoe dieper weg in de crisis. De langetermijnrente overschreed vandaag alweer de grens van 7 procent. Eén van de maatregelen die de Spaanse staatskas uit het slop moet halen, is de verhoging van de luchthaventaksen. Daardoor wordt vliegen naar Spanje tot 9 euro duurder.

fvranckx

Daar waar Griekenland de luchthaventaksen vorig jaar net verlaagde in de hoop extra toeristen naar het zwaar getroffen land te lokken, gaat het Spaanse parlement ze verhogen. Elke vliegtuigpassagier zal de Spaanse regering dus moeten helpen bij het aflossen van de torenhoge staatsschulden.

Spookluchthaven

Maar ook de bouw van nieuwe luchthavens ligt aan de basis van de belastingverhoging. "De Spaanse luchthavenuitbater AENA, een overheidsbedrijf, heeft in de afgelopen vijf jaar twee luchthavens gebouwd in Spanje. Eén van die luchthavens, de Don Quijote-luchthaven, wordt door geen enkele luchtvaartmaatschappij gebruikt", klaagde Brussels Airlines-woordvoerder Geert Sciot aan in het Radio 1-programma 'De Ochtend'.

"Men heeft dus een soort spookluchthaven gebouwd in Spanje, met heel veel geld. En we vrezen dat onze klanten mee moeten betalen voor die verkeerde investeringen in het verleden."

Wie betaalt?

Afhankelijk van de luchthaven waar u binnenkort op vliegt, betaalt u 2 (kleinere luchthavens) tot 9 (grote luchthavens) euro meer voor een vliegticket.

De wet geldt voor alle tickets die sinds 30 juni werden aangekocht. Luchtvaartmaatschappijen zien zich genoodzaakt om de extra kosten door te rekenen aan de klanten, al laat Brussels Airlines verstaan dat zij dit niet gerealiseerd krijgen voor de tickets die voor vandaag werden geboekt.

Archieffoto EPA