Reddingswerkers busongeval krijgen titel 'Ridder van de weg' (video)

Negen korpsen van reddingswerkers die hebben geholpen bij het dramatische ongeval met een Belgische bus in het Zwitserse Sierre hebben maandag de titel 'Chevalier de la route' ('Ridder van de weg') gekregen. De jury wou daarmee hun "buitengewoon" werk belonen.

tmas

Het ongeval kostte 28 levens, waaronder van 22 kinderen. Maar de interventie van de hulpdiensten liet toe ook 24 levens te redden. "U mag daar fier over zijn", zei Jean-Marc Thévennaz, jurylid van de organisatie 'Ridder van de weg'. "Onze instelling moet mannen en vrouwen zoals u eer betuigen", voegde Thévennaz eraan toe. "U mag er fier over zijn en wij kunnen niet anders dan u te feliciteren en u danken met dit diploma".

Het gaat om de brandweer van Sierre en Sion, de Reddingsorganisatie van het Kanton Wallis (Valais), de gemeentepolitie van Sierre, het Ziekenhuis van Wallis, Air Glaciers, Air Zermatt, de kantonale dienst voor wegenonderhoud en de kantonale politie. Zij kregen ook een eremedaille van de politie.

De jury onderscheidde ook een Belgisch stel, een paar uit Wallis en een inwoonster van Wallis voor hun interventie. Zij konden op de ceremonie niet aanwezig zijn en krijgen later hun onderscheiding.

Bekijk de reportage van vtm:

Beeld: vtm