"Ook moeder moet familienaam kunnen doorgeven aan kind"

Ook de moeder moet haar familienaam kunnen doorgeven aan haar kind. Dat zegt kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). Tussen 2006 en 2011 dienden 9.484 Belgen een aanvraag in om hun voornaam en/of familienaam te wijzigen. Het aantal personen dat zo'n aanvraag indient, stijgt bijna ieder jaar: van 1.347 in 2006 tot 1.797 in 2011.

jdewit

Naamsveranderingen worden ongeveer in twee derde van de gevallen toegestaan, voornaamsveranderingen in 97% van de gevallen. Waarom stijgt het aantal aanvragen?

Lahaye-Battheu: "Sinds het arrest-Garcia Avello kunnen personen die een verschillende naam dragen in verschillende landen, doordat zij een dubbele nationaliteit hebben, een naamsverandering aanvragen. Anderen willen hun familienaam versimpelen of ze willen de naam van de moeder na een familiale ruzie. Of nog: de vader heeft het kind erkend en hij geeft zijn naam aan het kind".

Een naamsverandering duurt in België al gauw 18 maanden, een voornaamsverandering gemiddeld zes.

Geen discriminatie

In ons land krijgt een kind automatisch de familienaam van zijn vader. Dat is juridisch gezien géén discriminatie. De ministers van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) en van justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) willen toch dat ook de moeder het recht krijgt om haar familienaam aan haar kind te geven. Maar hoe dat moet gebeuren is nog niet duidelijk. Lahaye-Battheu steunt alvast dit voorstel.

Lees ook: "Wet op de familienamen niét wijzigen"

"Geef kinderen een dubbele familienaam"

JDW Archieffoto EPA