1 / 3

Wereld verbroederd door dans

Dansliefhebbers konden afgelopen weekend weer terecht in het park voor het 54ste werelddansfestival 'Hello Schoten'. Uw krant nam ook een blik achter de schermen, waar de internationale dansers verblijven.

Wouters Greet

Het antwoord daarop vinden we in de verblijfplaats 'Hi!', ofwel de Academie voor Beeldende Kunsten in de Vordensteinstraat. Vrijwilligers Jenny Denijs (57) en Herman Verhelst (55) vangen daar in totaal 148 artiesten op uit Bulgarije, Turkije, VSA en China. "Samen met een team van vier vaste personen staan we dag en nacht klaar voor de dansers. Zij slapen in lokalen van de school. We zitten echt propvol dit jaar, zelfs de keuken staat vol bedden", vertelt Jenny.

Terwijl de dansers uit Borneo en Chili bij gastgezinnen terecht konden, leven de anderen hier samen. En dat blijkt een gezellige boel te zijn. "De sfeer is hier fantastisch. Als de dansers hier toekomen na hun optreden, barst er meestal spontaan nog een feest los. Ze zorgen dan samen voor muziek en iedereen leert elkaar dansjes aan", vervolgt Herman. "Zelfs toen de Chinezen hier pas aankwamen, werden ze door de Turkse dansers warm onthaald met een haag. Met de valies nog in de hand begonnen ze mee te dansen."

Jenny en Herman's voornaamste doel is om de dansers zich thuis te laten voelen. "'s Ochtends staan we klaar met koffie en ze kunnen steeds bij ons terecht voor een babbel. Ze mogen ons alles vragen. Er is hier ook een wasmachine, een cybercafé, er staan fietsen ter beschikking en ze kunnen hier spelletjes spelen en sporten."

Door elke dag nauw met elke artiest in contact te staan, worden er ook banden gesmeed. Dansers die hier ooit kwamen, komen terug om mee te helpen achter de schermen. "Ik kwam hier al twee keer optreden en wilde altijd al terugkomen om te helpen. Er leeft hier een echte spirit. Iedereen wil samenkomen om te dansen en de organisatie is heel goed. Ik wacht het hele jaar op dit festival. Ik vind het het beste ter wereld", vertelt de Poolse danseres Ewa Sonczyk.

Greet Wouters

Foto W&F, Bert HulselmansMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio