Stekenaars fietsen naar bekende Franse rennerskapel

De gemeente Stekene geeft deze week de aanzet voor de verzustering met het Franse Labastide d'Armagnac. Klein-Sinaai bouwt ook een fietserskerk uit, net als het Zuid-Franse 'rennersdorp'. Tien wielertoeristen zijn zaterdag vertrokken naar het dorp tussen Bordeaux en Pau.

jatimmermans

Burgemeester Stany De Rechter (GeBe), die met de auto naar Frankrijk rijdt, gaat met zijn Franse collega het Stekense project toelichten en meteen de voorzichtige aanzet geven voor een jumelage. "Begin maart 2013 moet alles klaar zijn en kunnen we bezoekers ontvangen in onze fietserskerk", zegt bezieler Jacques Van Daele. "Dan vindt de fietsenwijding plaats en dan is het Onze-Lieve-Vrouwebeeld van Dédée Van Vlasselaer klaar."

Met zijn tienen vertrokken ze op fietstocht naar Labastide, na de zegening van de pastoor en nadat André Syvertsen het Ave Maria had gezongen in de kerk. Maandagavond overnachten ze volgens het logboek in Barbizon. Op 14 juli, de Franse feestdag bereiken ze daar de aankomst. De groep bestaat uit schepen Réno Martens (CD&V), Hugo Martens, Demian Van Daele, André Syvertsen, Chris Van Hooste, Els Vereecken, Emiel Van Osselaer, Willem De Block, Johan Koppen en Lucien Van Goethem.

Honderddertig kilometer per dag op het bord, het is niet niks, de koninginnerit telt zelfs 185 kilometer. "Valt mee, hoor", zegt Els Vereecken, de enige vrouw in het gezelschap. "Ik heb de Madeleine al beklommen. Toen moesten we fietsen én de tent opzetten én zelf koken. Nu is het alleen fietsen en het eten wordt ons voorgezet."

De fietserskerk, waar een grote collectie rennerstruien te bezichtigen valt, is nu alleen open tijdens de missen, maar kan op aanvraag worden bezocht. Tel. 0494.49.90.48.

Jan De Vriendt

Foto Gert Cools

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners