Maarten Wynants nog zeker tot woensdag in ziekenhuis

De Tour heeft niet gewacht op Maarten Wynants. Terwijl renners en karavaan 500 km verder zijn en de eerste cols zijn gepasseerd, is hij achtergebleven in het grootste ziekenhuis van Nancy. Zijn vrouw Stéphanie kampeert met de mobilhome in de buurt en is zo vaak en zo lang mogelijk bij haar man.

tmas

Of hij nog pijn heeft? “Nu de pijnstillers weg zijn, weer wel, maar enkel aan mijn ribben. Mijn longen voelen beter aan. Sinds de lucht tussen long en longvlies wordt weggezogen is de enorme druk op mijn borstkas verdwenen. Dat is een opluchting. Mijn rechterlong heeft op dit moment maar 50 procent van de normale capaciteit meer. Waarom moest ik na mijn val per se doorrijden, vraag ik me nu af. De dokter hier zei dat dat verkeerd was. ‘Wat je deed was niet slim’, zei hij. Och, als renner ga je er in mee dat de Tour het allerbelangrijkste is, maar dat is stom”, beseft Maarten nu. “Na mijn val was het of ik ademde via een rietje. Ik zat soms echt in ademnood.”

Het infuus met pijnstillers is afgekoppeld, de drainage die tijdens een operatie tussen longen en longvlies werd aangebracht nog niet. “Tot dinsdag moet het darmpje blijven zitten, dan wordt het verwijderd. Hopelijk mag ik woensdag naar huis, maar enkel als de dokter de zekerheid heeft dat de long dicht is. Anders kan ze dichtklappen en zou ik opnieuw verder van huis zijn. Toen ik de diagnose kreeg, was ik even in paniek. Het mocht zeker niet erger worden, zeiden ze”, weet Maarten.

NT Archieffoto

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws