Jelle Vanendert: "De stijl van Froome lijkt nergens naar"

Dagelijks schrijft wielrenner Jelle Vanendert een column over zijn Ronde van Frankrijk.

jrosquin

Mijn dag komt nog in deze Tour. Ik heb zowel zaterdag als zondag gevoeld dat mijn benen stevig draaien. Zaterdag bleek dat minder omdat de rit eigenlijk te gemakkelijk was. Ik rendeer minder als er 150 km op vlakke wegen wordt gekoerst en hoop en al 35 bergop. Op echte cols zou ik een toptienplaats hebben gehaald, nu moest ik lossen. En als je lost, moet je je ploegmaat helpen, wat ik deed toen Jurgen pech had.

Zondag was wel zwaar, heel zwaar zelfs, zodat ik wel mijn rol speelde. Het was de hele etappe oorlog en ik zat mee in de loopgraven. Praten deden Jurgen en ik niet. Ik voelde zelf ook aan dat hij dichter kon komen in het klassement zodat ik er 100 procent in zijn dienst ben ingevlogen. Ik ging rap. Het enige wat Jurgen in mijn wiel moest doen, was ‘sneller’ of ‘trager‘ roepen. Soms was ik een ietsje te explosief zodat hij me afremde. In die explosiviteit verschillen Jurgen en ik.

Froome

Als je voorin koerst, kan je de concurrentie observeren. Ik zag veel de voorbije dagen. Zo vind ik dat Christopher Froome weliswaar rap fietst, maar dat zijn stijl nergens naar lijkt. Hij zit echt lelijk op zijn fiets. Zijn rug is zo ‘bollig’ en krom dat het niet mooi is.

Wiggins daarentegen is gemaakt om snel te gaan. Handig is hij evenwel niet, hij gaat redelijk stuntelig door de bochten, maar zijn trappen is efficiënt. Niemand trapt meer wattage dan hij. Hij is gemaakt om kracht te zetten.

Efficiënte Evans

Wie het meeste indruk maakt? Evans heeft de beste papieren. Hij koerst het efficiëntst. En hij grijpt, slim als hij is, de kansen die zich voordoen. Als hij koerst om te winnen, scoort hij, alleen koerst hij niet zo vaak.

Jurgen gaat ook rap. Ik merk dat hij sinds zijn val vorig jaar een schevere positie heeft. Zoals heel veel renners die zwaar vielen.

Jelle Vanendert

Lees de volledige column van Jelle Vanendert elke dag in uw krant.

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws