Nederlands tv-programma laat kind pleeggezin kiezen

Talpa, het productiehuis van de Nederlandse tv-goeroe John de Mol, heeft een realityprogramma bedacht waarin drie pleegouders zich aanbieden om één kind een thuis te geven. Het kind mag zelf kiezen wie zijn pleegouders worden.

tmas

Talpa en Jeugdzorg Nederland, de branchevereniging voor de Nederlandse jeugdzorgorganisaties, zijn al geruime tijd in gesprek over het programma. Er komt een proefaflevering, waarbij Jeugdzorg Nederland onderzoekt of een pleegkind in de kennismakingsfase op een goede en integere wijze gevolgd kan worden, en of aspirant-pleegouders bereid zijn hieraan hun medewerking te verlenen.

“Momenteel staan veel kinderen op de wachtlijst voor een pleeggezin”, aldus Talpa-woordvoerder Thomas Notermans in De Volkskrant. “We willen kijken of we dit onderwerp in de Nederlandse huiskamers ter sprake kunnen krijgen. Mogelijk dat meer mensen zeggen: pleeggezin zijn is ook wel wat voor ons.”

Zodra het nieuws zaterdag bekendraakte, eiste Tweede Kamer-lid Renske Leijten (SP) al opheldering van de Nederlandse staatssecretaris van Volksgezondheid, Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA). Leijten vindt dat het programma “een morele grens overschrijdt” door “kinderleed te exploiteren”. Volgens haar maakt Talpa misbruik van de kinderen door hun leed te vergroten op televisie.

StVa Foto Photonews