Al Qaida-verdachte bij olympisch park opgepakt

De Britse politie heeft zaterdag een Al Qaida-verdachte opgepakt die rondhing in de buurt van het olympisch park in Londen. De 24-jarige Somaliër stond onder elektronisch toezicht.

jrosquin

C.F. zoals de verdachte heet, is een van de negen personen in Groot-Brittannië die officieel genoteerd staan als een ‘bedreiging voor de nationale veiligheid’. In het kader van bijzondere anti-terreurmaatregelen zijn hun computergebruik, hun contacten en hun bewegingsvrijheid sterk beperkt. Zo stond C.F. onder elektronisch toezicht en mocht hij zich bijvoorbeeld niet in de buurt van Stratford ophouden, waar op 27 juli de Olympische Spelen beginnen. Maar uit satellietgegevens blijkt dat hij dat verbod de voorbije weken herhaaldelijk aan zijn laars lapte. Zijn arrestie maakt de terreurdreiging op de Spelen plots heel reëel.

Terrorismetraining

De veiligheidsdienst MI 5 sluit niet uit dat de twintiger een zelfmoordaanslag wilde voorbereiden. De moslim zou banden hebben met zowel Al Qaida als het Somalische Al Shahaab, dat berucht is vanwege zijn aanslagen op westerse hulpverleners.

Nadat hij een aantal jaren geleden naar zijn thuisland was gevlucht, werd C.F. begin vorig jaar uitgeleverd aan Groot-Brittannië. Hij zat twee maanden in de cel op verdenking van terroristische activiteiten en staat sindsdien onder elektronisch toezicht. Hij zou onlangs hebben geprobeerd naar Afghanistan te gaan voor een terrorismetraining.

Donderdag pakte de Britse politie al zes andere terreurverdachten, allen tussen de 18 en de 30 op. Die arrestaties zouden geen verband houden met de Olympische Spelen, maar waren onderdeel van een vooropgezette operatie. Bijna gelijktijdig vonden op acht adressen in Londen huiszoekingen plaats. En dezelfde dag hielden leden van de anti-terreureenheid een bus staande op een snelweg nabij Birmingham.

PL

Foto: Reuters Britse politieagenten bewaken een huis in Londen waar zes verdachten werden opgepakt.