Protest tegen uitwijzing haalt niets uit

Ondanks een speciale Facebookpagina, een actie aan het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) en een stille actie op de luchthaven is Parweiz Sangari deze ochtend gedwongen naar Afghanistan vertrokken. De reis gaat via Amsterdam en Bahrein en de actievoerders hopen dat hij onderweg toch nog kan worden gestopt.

jrosquin

Sinds vrijdagavond kon Parweiz Sangari alleen nog hopen op een tussenkomst van staatssecretaris Maggie De Block om langer in België te kunnen verblijven.

Nadat Vreemdelingenzaken dinsdag zijn derde asielaanvraag had afgewezen, bleef ook een verzoekschrift van zijn advocate bij het Europees hof voor de rechten van de mens vrijdag zonder resultaat. Vrijdag had Vreemdelingenzaken al bepaald dat de 20-jarige Afghaanse vluchteling daarom vandaag maandag terug naar zijn geboorteland zou worden overgebracht.

Facebookpagina

Zaterdag werd op Facebook nog een pagina ‘People 4 Parwais’ gelanceerd, waarop mensen steunbetuigingen konden posten. Zondagavond waren er al ruim zesduizend leden. “Die steun is fantastisch. Ook al verwacht ik het niet meer, ik blijf hopen op een mirakel”, aldus Ruth Van Houtte.

Met sympathisanten was ze van plan vanochtend omstreeks 4u nog een vreedzame actie tegen de uitwijzing te houden op de luchthaven van Zaventem. Van Houtte riep de andere inzittenden op om in te praten op de piloot om niet te vertrekken.

Actie voor kabinet

Ook voor het kabinet van Staatssecretaris De Block staan actievoerders. Een tiental manifestanten protesteerde er sinds 06u30 tegen de uitwijzing door op de deur van het kabinet te kloppen. Ze bleven echter voor een gesloten deur staan.

Onder de manifestanten was Vlaams parlementslid Jan Roegiers (sp.a) aanwezig, net als acteur Dirk Tuypens. De PVDA-lijsttrekker in Mechelen had het over een "compleet fout asielbeleid". De actievoerders vinden ook niet dat er een consequent beleid wordt gevoerd. Een tijdje geleden kreeg de Kameroener Scott Manyo wel gratie, hoewel het om een erg gelijkaardig geval ging.

"Dat is natuurlijk een erg sympathiek initiatief, maar ik vrees dat het te laat zal komen", aldus pleegmoeder Van Houtte. "De staatssecretaris heeft gisteren nog herhaald dat ze niet tussenbeide zou komen."

JVDPO

FOTO GVA

Bekijk de reportage van het vtm-nieuws:

MEER OVER Maggie De Block