"Homofobie los je niet op door islamofoob te worden"

"Homofobie los je niet op door islamofoob te worden". Zo vat Catherine Gouffau het standpunt van de multiculturele holebi-organisatie Merhaba samen. Ze reageert hiermee op de onrustwekkende score van de homohaat bij moslimjongeren, zoals die bleek uit cijfers van professor Marc Hooghe. In bepaalde gevallen waren de moslimjongeren tot zeven keer zo homofoob als de vrijzinnige jongeren en tot vijf keer zo homofoob als de katholieke. En het verschil tussen moslimjongeren en andere jongeren is de voorbije vier jaren nog toegenomen, zo blijkt uit het onderzoek.

drombouts

"De feiten zijn de feiten", zo zegt ze. "Maar als je iets aan homofobie wil doen, dan heeft het geen zin om gediscrimineerde groepen tegen elkaar op te zetten en te polariseren. We moeten juist alle discriminaties samen bestrijden en een genuanceerd verhaal brengen. De homofobie bij de moslimjongeren los je niet op door van de holebi's islamofoben te maken. Wij zijn tegen provocatie, we willen aansluiten bij de leefwereld van de allochtone culturen waarvoor we werken. Sommigen noemen dat een omweg, maar de weg van de omweg is de kortste weg."

Geen kussende moslima's

Gouffau was dan ook niet te vinden voor de campagne die homo-activist Carim Bouzian eerder bij Agalev wilde organiseren. "Die kussende gesluierde moslima's waren heel choquerend. Zo'n aanpak is te westers en dat stoot te veel mensen af. En dan sta je nergens".

Ze denkt ook niet dat vooral de imams moeten worden opgeroepenom in de moskeeën de homofobie te bestrijden: "Zijn de imams wel de juiste personen om dit probleem aan te pakken? Zijn zij de volwassenen naar wie homofobe jongeren opkijken? Moeten zij bij ieder burengeschil rond homofobie betrokken worden? Ik weet niet of dat zo goed is. Het is verkeerd om al onze hoop te stellen op die imams. Het is wel belangrijk dat er een degelijke imamopleiding komt, zodat de imams meer afweten van religieuze zaken".

Geen snorren en gestreepte sokken

"Wij sensibiliseren al tien jaar lang binnen de etnisch-culturele minderheden zelf. Dat ging aanvankelijk ook niet makkelijk, aanvankelijk mochten wij zelfs niet binnen in de gewone etnisch-culturele organisaties. Maar door hun taal te spreken en hen te ondersteunen kan dat nu wel. We vangen jaarlijks zo'n 100 personen met problemen rond homoseksualiteit op.

We hebben nu nog maar pas een grote affichecampagne (foto)georganiseerd waarin we ons afvragen: "Discriminatie, je weet waar je begint, maar niet waar dat eindigt". Er zijn al 10.000 affiches verspreid." Merhaba bestaat al tien jaar.

Lees ook: Veel meer homohaat bij moslimjongeren.

En: Minderhedenforum: "Homofobie en stereotiepe relaties samen aanpakken"

En "Imams moeten homohaat actief bestrijden"

JDW

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER