"Imams moeten homohaat actief bestrijden"

De imams moeten in de moskeeën duidelijk maken dat holebi's in België gelijke rechten hebben, ze moeten de homofobie actief bestrijden. Dat vindt Carim Bouzian (foto), zelf homo en moslimactivist.

drombouts

Bouzian reageert hiermee op de nieuwe cijfers over de homohaat bij moslimjongeren die www.gva.be en www.hbvl.be gisteren bekend maakten. Die homohaat bij moslimjongeren nam de jongste jaren wel een klein beetje af, maar veel minder dan elders in de samenleving.

Bouzian verwierf nationale bekendheid toen hij in 2004 bij de groene partij Agalev een campagne wilde starten om de discussie over gelijke rechten voor holebi's binnen de islam aan te zwengelen. Hij wilde dat doen met een aantal foto's van zoenende moslims en moslima's. Bouzian: "Maar uiteindelijk zag Agalev de campagne niet zitten, de verkiezingen kwamen er aan en ze vreesden de electorale gevolgen. Mijn project werd wel in Nederland overgenomen. Daar zette de overheid de foto's in advertenties en in brochures die ze zelf verdeelde. Dat zou men hier natuurlijk ook kunnen doen".

Moslimexecutieve

Bouzian wil echter vooral zijn oproep tot alle verantwoordelijken in de islam herhalen, zeker nu de homofobie bij moslimjongens zo sterk en zo hardnekkig is. "Homoseksualiteit is nog een groot taboe bij moslims. Hoeft dat te verbazen als de Moslimexecutieve nog geen enkele keer tot meer respect en meer begrip voor holebi's heeft opgeroepen? Dat zou ze toch wel mogen doen".

Bouzian is verontwaardigd omdat moslims nog anoniem over hun homoseksualiteit moeten getuigen in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. "De relatie islam-homoseksualiteit moet in het onderwijs in positieve zin besproken kunnen worden. Wij moslims moeten immers de verworvenheden van de Belgische democratie aanvaarden".

Luchtbellenblazerij

"Sinds 2004 heb ik vooral veel luchtbellenblazerij ervaren. Zowel vanuit de politiek als vanuit de verenigingen. Ze beloofden om er iets aan te doen en sommige projecten zijn met goede bedoelingen gestart. Maar ze hadden geen enkel effect. Projecten waarbij homo's een thee gaan drinken bij een Marokkaans feestje lossen het probleem nu eenmaal niet op".

"Ik hoop dat de moslims zich niet vergissen. Onverdraagzaamheid leidt tot onverdraagzaamheid. Het laatste wat ik wil is dat de holebi's en de moslims elkaars vijanden worden en niet meer met elkaar willen discussiëren."

JDW

Foto W&F

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER