Touring: "55.000 Brusselse parkeerplaatsen bedreigd"

De pendelaar die de auto nodig heeft om op het werk in Brussel te geraken, zal het binnenkort met 55.000 parkeerplaatsen minder moeten doen in de hoofdstad. Daarvoor waarschuwt mobiliteitsorganisatie Touring donderdag.

tmas

Oorzaak: Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck is van plan een belasting van 500 euro per jaar te heffen per parkeerplaats die te veel werd gebouwd, tenzij de betrokken bedrijven de parkeerplaats sluiten of openstellen voor buurtbewoners.

De mobiliteitsorganisatie spreekt over een "ordinaire" belasting die "niets te maken heeft met goed bestuur op het vlak van leefmilieu of mobiliteit, maar alles met het pluimen van bedrijven en automobilisten, gewoon omdat ze toevallig in het Brussels gewest zijn gevestigd en werkgelegenheid verschaffen".

"Helemaal maf"

Dat de pendelaars het in Brussel binnenkort met 55.000 parkeerplaatsen minder zouden moeten doen, is "helemaal maf". Zo reageert Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) op de kritiek van Touring. Volgens haar riskeren slechts enkele duizenden plaatsen opgedoekt te worden.

Huytebroeck wijst erop dat het Brussels gewest de bedrijven geen extra belasting wil opleggen, maar hen een milieukost wil doen betalen als ze de parkeerplaatsen die ze te veel hebben niet ter beschikking stellen van de buurtbewoners of een andere bestemming geven.

Foto Belga: Brussels minister Evelyne Huytebroeck

Vastgoed

Jobs in de regio