Heibel over swastika op Genkse rotonde

Er is beroering ontstaan over de beplanting op de rotonde aan de Welzijnscampus in Genk. Een Genkenaar die er werkt, meent in het plantsoentje een swastika, hakenkruis, te herkennen. De man kaartte de zaak aan in het blad Joods Actueel. Burgemeester van Genk, Wim Dries, is zich van geen kwaad bewust. “Maar we gaan de beplanting meteen aanpassen zodat die niemand meer stoort.”

De ‘swastika’ is zichtbaar vanuit de nieuwe kantoorgebouwen op de Welzijnscampus. “Een Genkenaar die er werkt, is meteen in zijn pen gekropen en heeft een brief naar de stad gestuurd”, vertelt Guido Joris van het blad Joods Actueel.

“Op zijn brief volgde de nogal laconieke reactie dat men de vergelijking met het hakenkruis vreemd vond. ‘Over smaak en kleur valt niet te twisten’, luidde de repliek van het stadsbestuur”, aldus Joris. “Nochtans is er weinig verbeelding nodig om in het plantsoentje het nazisymbool in afgeronde vorm te herkennen. Dat symbool werd door vrijwillige SS’ers gebruikt.”

“We zijn ons echt van geen kwaad bewust”, reageert burgemeester Wim Dries. “Het zijn trouwens slechts enkele kantoren die op die rotonde uitkijken. Maar als er iemand aanstoot aan neemt, dan gaan we de aanplanting meteen aanpassen. De opdracht daartoe is overigens al gegeven. We zullen haagplanten en struiken bij planten tot de configuratie geen speculaties meer toelaat.”

DJ Foto: Tom Palmaers

Nu in het nieuws