"Eén grote databank met DNA van alle Belgen"

"Er moet een databank komen met het DNA in van al wie in België geboren wordt". Dat zegde advocaat-generaal Jean-Luc Cottyn van de Hoge Raad voor Justitie in de Senaatscommissie Justitie. Die besprak deze namiddag het rapport van de Hoge Raad voor Justitie over de moord op Annick Van Uytsel.

Zoals geweten wees dat onderzoek uit dat het gerecht geen enkele fout maakte, alle fouten lagen bij de speurders die het onderzoek voerden. Cottyn zegde "dat twee of drie doden hadden vermeden kunnen worden als het DNA van Ronald Janssen beschikbaar was geweest." Hij pleitte daarom voor een DNA-databank voor alle bewoners van België. Eerder bepleitte Walter Damen, de huidige advocaat van Sharia4Belgiumleider Fouad Belkacem, precies hetzelfde.

De idee is onbespreekbaar voor de PS. PS-fractieleider Philippe Mahoux zegde dat "iedereen zich dan bij ieder misdrijf een verdachte moet voelen". N-VA-senatrice Inge Faes was genuanceerder. Zij heeft een wetsvoorstel ingediend om een databank met DNA van verdachten van ernstige misdrijven op te richten. Momenteel houdt België alleen het DNA van veroordeelden van zware misdrijven bij. Er is ook een databank met onbekend DNA dat op plaatsen van het misdrijf wordt gevonden. Die databanken bevatten veel te weinig stalen om van nut te kunnen zijn bij het ophelderen van misdrijven.

Lees ook: Advocaat Walter Damen wil één grote dna-databank voor alle inwoners van België

JDW

Foto: PN Jean-Luc Cottyn van de Hoge Raad voor Justitie

Nu in het nieuws