Vrees voor banenverlies door sluiting Doel

Vrees voor banenverlies door sluiting Doel

Vrees voor banenverlies door sluiting Doel

Print
Beveren-Waas - Het kernkabinet heeft beslist dat de kerncentrales Doel 1 en 2 moeten sluiten in april 2015. Wat de precieze invloed zal zijn op de werkgelegenheid, moet nog blijken.
De regeringspartijen bereikten woensdag een akkoord over de sluiting van Doel 1 en 2, twee van de oudste kerncentrales van het land. De centrale Tihange 1 blijft open tot in 2025.

De kerncentrale is de grootste werkgever in de Waaslandhaven. Volgens de tewerkstellingscijfers van 2011 werken er 938 rechtstreekse werknemers bij de kerncentrale in Doel, op een totaal van 9425 arbeidsplaatsen in de Waaslandhaven.

"De centrale zorgt in Beveren dus voor tien procent van de tewerkstelling in de haven", stelt Bruno Stevenheydens (N-VA). "Men vermoedt dat enkel in Beveren er minstens 200 tot 250 rechtstreekse banen zullen verdwijnen. De gevolgen voor de onrechtstreekse tewerkstelling zijn nog groter."

Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) reageert verwonderd op de beslissing. "En dan vooral dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen Doel en Tihange. Veel vragen dringen zich op: wat zal de invloed zijn op de tewerkstelling en op welke manier wordt er gesloten? Vooral het vraagstuk veiligheid is van groot belang en niet alleen voor Beveren. Een kerncentrale sluiten is niet hetzelfde als een ziekenhuis opdoeken. Op dit moment is er nog veel mist en die moet zo snel mogelijk opklaren."

De kerncentrale levert Beveren jaarlijks ook heel wat geld op. Nu twee centrales sluiten, zal dat zijn impact hebben op de gemeentefinanciën. "Maar de roerende voorheffing loopt verder en er zijn alternatieven om de belasting te compenseren. Hier maak ik me minder zorgen om", aldus Van de Vijver.

Volgens gegevens van N-VA Beveren zou het gaan om een jaarlijks bedrag van 2,09 miljoen euro minder inkomsten.STTI

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio