Gemeenteraadslid Staf Neel (68) overleden

Gemeenteraadslid Staf Neel (68) overleden

Gemeenteraadslid Staf Neel (68) overleden

Print
Antwerps gemeenteraadslid Gustave 'Staf' Neel is woensdag op 68-jarige leeftijd overleden na een korte ziekte. Het overlijden van de Vlaams Belanger werd meegedeeld door het Antwerpse stadsbestuur.

"Het stadsbestuur vernam met verslagenheid het overlijden van gemeenteraadslid Staf Neel en wenst de echtgenote, kinderen, kleinkinderen en de overige familieleden veel sterkte in deze droeve dagen", staat te lezen in een persbericht.

Staf Neel zetelde al sinds 1971 in de Antwerpse gemeenteraad. Hij begon als lid van SP (het huidige sp.a). In 1992 maakte hij de overstap naar Vlaams Blok (nu Vlaams Belang).

Tijdens de VISA-affaire bood toenmalig sp.a-schepen Kathy Lindekens haar ontslag aan. Omdat Staf Neel, als langst zetelend gemeenteraadslid, daarom schepen zou worden trok Lindekens haar ontslag in.

Vervanger van Janssens

Als langst zetelend gemeenteraadslid zat Neel recent ook nog een gemeenteraadszitting voor, toen burgemeester Patrick Janssens bedlegerig was na een rugoperatie.

Ironisch genoeg wordt het langst zetelende Antwerpse gemeenteraadslid nu Open Vld-schepen Luc Bungeneers, die na een conflict met zijn partijtop nog maar net liet weten geen kandidaat meer te zullen zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Symboolfiguur

"Hij is een echt symboolfiguur voor ons, aangezien hij ons op die manier mee uit de taboesfeer heeft gehaald", zegt Antwerps fractievoorzitter van Vlaams Belang Filip Dewinter in een persbericht.

"Staf was een van de eersten die overkwamen naar het Vlaams Blok en heeft toen zelfs de Antwerpse coalitie gebroken", gaat Dewinter verder. "Ik beschouwde hem bovendien ook als een persoonlijke vriend. Staf was een eenvoudig man die zijn wortels nooit verloochend heeft."

Foto: PN