Milquet tegen anonieme klachten over homofoob geweld

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) is tegen een systeem om anonieme klachten in te dienen bij homofoob geweld. Dat zegde ze zopas in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Daar had een debat plaats over een voorstel van Matthias De Clercq (Open Vld) om die anonieme klachten mogelijk te maken.

Milquet zegde dat ze het Nederlandse systeem van anonieme klachten bestudeerd heeft, maar ze is er geen fan van.

"Deze anonieme klachten hebben geen enkel gerechtelijk gevolg, ze dienen alleen om de beeldvorming van de politie te verbeteren. Wie wil dat de daders vervolgd worden, moet ook in Nederland uit de anonimiteit treden", zo betoogde ze.

"Bovendien scheppen die anonieme klachten verwachtingen bij de slachtoffers, die niet kunnen worden ingelost en dat leidt tot bijkomende frustratie. Tenslotte worden de statistieken vertekend door anonieme klachten, we moeten daar immers heel voorzichtig mee zijn".

Einde november definitieve nota

De minister stelde tegelijkertijd haar beleidintenties over homofoob geweld voor in een vaag document zonder veel concrete voorstellen. Ze zegde dat ze pas einde november een definitieve nota zal hebben, want eerst moet ze in september nog overleggen met de Gemeenschappen en Gewesten.

Milquet gaf nog mee dat ze bij de politie "referentie-agenten" wil, die de problematiek van homofoob geweld goed kennen. "Er is er al één bij de federale politie", zo zegde ze nog.

Alle politieke partijen feliciteerden de minister met haar beleid tegen homofoob geweld. De Kamercommissie overweegt nu om hoorzittingen te organiseren over dit thema, maar er kwam geen definitieve beslissing over.

Meer over het beleid tegen homofoob geweld, de oorzaken ervan en het aantal feiten, leest U op Open Vld wil anonieme klachten tegen homofoob geweld

Lees ook: de expertenpagina van John De Wit.

JDW Archieffoto PhotoNews

Nu in het nieuws