Wie ouders mishandelt, kan onterfd worden

Wie zijn ouders mishandelt, zal onterfd kunnen worden door de strafrechter. Dat besloot de Senaatscommissie Justitie zopas.

jdewit

Momenteel kan alleen iemand die zijn ouders vermoordt niet meer van hen erven. De initiatiefnemers van het wetsvoorstel, Martine Taelman (Open Vld) en Rik Torfs (CD&V), wilden een aantal dingen aan de huidige regeling veranderen.

Ook bij zware geweldsmisdrijven (verkrachting, ernstige slagen) en bij schuldig verzuim aan een ouder in zware nood zal de strafrechter de "onwaardigheid om te erven" kunnen opleggen als bijkomende straf. De dader zal dan niet meer kunnen erven van de ouders die hij geweld heeft aangedaan. De strafrechter moet dat niet beslissen, maar hij kan het.

Vergiffenis

Het niet-overleden slachtoffer kan later in zijn testament zijn dader vergiffenis schenken, zodat die toch nog kan erven ondanks een vonnis van de strafrechter dat hem onwaardig verklaart.

De kinderen van de onwaardig verklaarde kunnen wél erven, maar de onwaardige dader kan nooit het vruchtgebruik krijgen over goederen die zijn kinderen hebben geërfd van de ouder die hij vermoord heeft.

Gezinsdrama's

De nieuwe regeling zal ook een oplossing bieden voor gezinsdrama's. Als momenteel de man van een kinderloos echtpaar zijn vrouw vermoordt en daarna zelfmoord pleegt, dan gaat de erfenis naar de familie van de man, van de moordenaar dus.

De nieuwe wet maakt het mogelijk dat de burgerlijke rechtbank de man na zijn dood "onwaardig om te erven" van zijn vrouw verklaart. In dat geval gaat de erfenis naar de familie van het slachtoffer. Dat zal echter alleen kunnen als het parket de "onwaardigheid vordert".

JDW Archieffoto PhotoNews

Vastgoed

Jobs in de regio