BASF investeert 100 miljoen in Antwerpen

Het chemiebedrijf BASF bouwt een nieuwe butadieenfabriek op zijn site in Antwerpen. Het gaat om een investeringsproject van zowat 100 miljoen euro. Er worden 20 extra jobs gecreëerd.

Er lijkt een nieuwe investeringsgolf op gang te komen rond BASF Antwerpen. Na de ontgoocheling om het gemiste reuzenproject met de TDI-fabriek is eerder al bevestigd dat Antwerpen het technologisch wereldcentrum wordt voor de productie van de schuimstof MDI. Nu komt er ook nog eens een butadieenfabriek met twee gespecialiseerde opslagtanks.

Butadieen is een grondstof die gebruikt wordt in de bandenindustrie. Er is vandaag een opvallend tekort. De prijzen zitten dan ook in de lift. Van butadieen wordt synthetische rubber gemaakt.Het product wordt ook gebruikt in de aanmaak van papier en van kunststoffen. De nieuwe installatie zal haar basisproduct, ruwe C4 rechtstreeks halen uit de stoomkraker op de site. Daarmee wordt BASF Antwerpen verder uitgebouwd als een heus "Verbund", een industrieel complex waa nagenoeg r alle productie-eenheden voor elkaar werken.

Gedelegeerd bestuurder Wouter De Geest is best gelukkig met het nieuwe project. "Door het verbeteren van de integratie van de C4-waardeketen zullen we op termijn minder logistiek nodig hebben en kunnen we ook het goederenverkeer verder terug dringen", zegt hij.

Eenmaal de fabriek operationeel is zullen er tot 20 extra werknemers aangeworven worden. "Tijdens de bouwwerken zullen er evenwel ook tientallen mensen aan het werk zijn op de werf," zegt woordvoerder Philippe Heyvaert nog. "Dat gaat dan van montagemannen, meet- en regelspecialisten tot stellage-experten en nog vele anderen."

Volgens de planning moet de nieuwe eenheid een geïnstalleerde productiecapaciteit meekrijgen van 155.000 ton. De fabriek zal in de loop van 2014 kunnen opstarten.

Marc BALDUYCK Foto Belga

Nu in het nieuws