Regering akkoord met kernuitstap

Regering akkoord met kernuitstap

Regering akkoord met kernuitstap

Print
Het federale kernkabinet heeft besloten dat de kerncentrale van Tihange tien jaar langer open blijft maar dat de reactoren Doel I en II sluiten in april 2015, zoals afgesproken in 2003.

Volgens de wet op de kernuitstap uit 2003 zouden de drie oudste reactoren in ons land - Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 - in 2015 de deuren sluiten. Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) stelde voor Doel 1 en 2 in april 2016 uit productie te halen, maar om de reactor in Tihange tien jaar langer in bedrijf te houden.

De federale topministers namen woensdag de principiële beslissing om de activiteit van Tihange 1 inderdaad te verlengen tot in 2025. Volgens Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne moeten op die manier serieuze bevoorradingsproblemen worden voorkomen. Hij citeerde het cijfer van 0,5 tot 1 miljoen mensen die op bepaalde momenten zonder elektriciteit zouden dreigen te vallen. In Doel 1 en 2 gaat daarentegen in april 2015 het licht uit.

Kleinere leveranciers

Een tweede beslissing houdt in dat twintig procent van de nucleaire productie wordt afgenomen van de "monopolist" en ter beschikking gesteld van alternatieve leveranciers. Dat is iets meer dan de capaciteit van Tihange 1 en moet er voor zorgen dat kleinere leveranciers interessante contracten aan consumenten en bedrijven kunnen aanbieden, aldus nog Van Quickenborne.

In het plan van Wathelet is ook sprake van de ontwikkeling van gascentrales en van een mechanisme dat een soort van rentabiliteit moet verzekeren. Volgens CD&V-vicepremier Steven Vanackere zal de komende dagen een en ander wat duidelijker moeten worden over dat mechanisme.

Zijn liberale collega liet horen dat het niet zou gaan om een "subsidiëringsmechanisme", maar om een "ondersteuningsmechanisme" dat rekening zou houden met de gasprijzen op de markt.

Lees ook:
"Tihange openhouden moet consument voordeel opleveren"
Regering verdeeld over sluiting Doel

Belga

.

Nu in het nieuws