Brits Atlantis op bodem van Noordzee

Brits Atlantis op bodem van Noordzee

Brits Atlantis op bodem van Noordzee

Print
Een team van wetenschappers heeft een verborgen stuk van prehistorisch Europa in kaart gebracht.Doggerland, zoals het ‘Britse Atlantis’ wordt genoemd, ligt op de bodem van de Noordzee en strekte zich uit van Schotland en Denemarken tot aan Bretagne. Het gebied verdween tussen 18.000 en 5.500 vóór Christus onder water door de langzaam stijgende zeespiegel en een tsunami.

Wetenschappers hebben het onderzeese landschap Doggerland genoemd, naar een grote zandbank voor de Engelse kust.“We hebben jarenlang vermoed dat er een ‘verdronken land’ onder de Noordzee lag omdat vele vissers overblijfselen van prehistorische landdieren vonden in hun netten die over de zeebodem sleepten,” vertelt Dr. Richard Bates van de Universiteit van St. Andrews.

“Uit onderzoek van 3D-reliëfkaarten van oliemaatschappijen waar we mee samenwerken, blijkt dat een groot gedeelte van het gebied was bedekt met ijs, zo’n 20.000 jaar geleden. Toen het ijs smolt, kwam meer land vrij, maar tegelijk steeg het zeewater. Het stijgen van de zeespiegel is dus niet nieuw, het is een cyclus die al dikwijls heeft plaatsgevonden op Aarde.”

Het onderzoek naar Doggerland loopt nog verder. De wetenschappers buigen zich onder andere over mogelijke menselijke grafheuvels, een mammoet-massagraf en intrigerende rechtopstaande stenen die op de zeebodem zijn ontdekt.

KM

.

Nu in het nieuws