Zabel: "Laat de spurt voor de spurters"

Zabel: Laat de spurt voor de spurters

Zabel: "Laat de spurt voor de spurters"

Print
Alleen een mirakel staat vandaag een massaspurt in de weg, ongetwijfeld opnieuw met heel wat hectiek in de finale. De Duitse ex-renner Erik Zabel is duidelijk: "Ronderenners maken het veel gevaarlijker."

De massaspurt van tien jaar geleden - de tijd dat Zabel groene truien stapelde - werd alleen betwist door de snelste renners. De spurters en hun ploegmaats: andere coureurs hadden tijdens de laatste kilometers van een Touretappe niks in de spits van de wedstrijd te zoeken.

Maar een beetje kopman wordt tegenwoordig zelfs in de aanloop naar een massaspurt naar de spits gebracht. om uit de problemen te blijven, heet het.

Zabel ziet het allemaal met lede ogen gebeuren. Voor de Duitser is het er op die manier allemaal nog extra gevaarlijk op geworden. "In Doornik leek het wel of BMC een spurt ging voorbereiden, zo hard gingen Burghardt en Hincapie tekeer met Cadel Evans in hun spoor. En Knees zet Wiggins ook continu helemaal voorin af."

"Een fenomeen dat de laatste jaren de kop heeft opgestoken. Een beetje spijtig, ja. omdat de weg vaak niet breed genoeg is om iedereen een plek te geven. (Lacht) Een peloton moet een voorste, een middenste en een achterste stuk hebben. Niet iedereen kan op de eerste rij fietsen."

Dat spurters als Mark Cavendish vaak hardop hun ongenoegen uiten over die evolutie kan dus op het begrip van Erik Zabel rekenen. "Spurters zijn vaak kerels die erg handig met hun fiets kunnen omspringen. Zij schatten de risico's die ze nemen meestal accuraat in. Ronderenners hebben die kwaliteiten niet, dus wordt het riskanter voor iedereen."

GV

Foto Photo News

Meer sportnieuws