Wetenschappers ontdekken 'Godsdeeltje'

Wetenschappers ontdekken 'Godsdeeltje'

Wetenschappers ontdekken 'Godsdeeltje'

Print
Wetenschappers van het Zwitserse CERN hebben met de deeltjesversneller LHC (foto) een nieuw bosondeeltje gevonden dat "consistent" is met het al bijna een halve eeuw veronderstelde Higgs-bosondeeltje, het zogenaamde "Godsdeeltje". Dat heeft het onderzoekscentrum in Genève bekendgemaakt.

Een woordvoerder van het CERN verklapte eerder al dat “een van de grootste ontdekkingen van de laatste veertig jaar” werd verwezenlijkt.

Het Higgs-deeltje is een onmisbare schakel in de moderne fysica omdat het massa geeft aan alle andere deeltjes die kleiner zijn dan een atoom. Het werd in 1964 gepostuleerd door de Belgen Robert Brout en François Englert, alsmede door de Schot Peter Higgs.

Het standaardmodel van de hele fysica is erop gebaseerd en valt in duigen als blijkt dat het deeltje niet bestaat, vandaar ook de naam “Godsdeeltje”.

Het deeltje bestaat maar een fractie van een seconde en is heel moeilijk te vatten. De ontdekking ervan heeft dezelfde waarde als de relativiteitstheorie van Albert Einstein of de zwaartekrachttheorie van sir Isaac Newton. Tot nu was er nog nooit een echt bewijs gevonden.

Atlas

Het CMS-experiment leverde volgens woordvoerder Joe Incandela gegevens op die heel erg wijzen op een deeltje met een massa van 125,3 giga-electronvolt (GeV), of zowat 133 keer zwaarder dan het proton in het hart van elk atoom.

De gegevens van CMS leverden geen absolute zekerheid op dat het om het Higgs-boson gaat, maar de bevestiging kwam via het afzonderlijk gevoerde Atlas-experiment dat overigens een massa van 126,5 GeV rapporteerde.

De wetenschappers benadrukken dat hun resultaat nog "voorlopig" is en dat data van miljoenen botsingen tussen protonen in de LHC in 2012 nog ter studie zijn. Het CERN stelt voor eind deze maand een complete analyse in het vooruitzicht.

Bekijk ook de reportage van TVL:

BM/Belga
Archieffoto AFP

.

Nu in het nieuws