Seks & Relaties

Nieuwe zwemtechniek: "Gooi kinderen in het water, dan leren ze zichzelf redden"

Print

Nieuwe zwemtechniek: Gooi kinderen in het water, dan leren ze zichzelf redden

U heeft het allicht ook: uw brevet van de 25 m schoolslag, mogelijk heeft u zelfs een hele kast vol staan met zwembrevetten die aantonen dat u een ervaren zwemmer bent. Nonsens vinden experts nu, en ook minister Muyters gaat mee in die denkwijze. Binnenkort moet er een nieuwe leermethode voor kinderen worden uitgewerkt waarbij ze zonder enige techniek in het diepe water worden 'gegooid'.

"Het ziet er beangstigend uit, omdat het lijkt alsof het kind gaat verdrinken maar het kan zo gerust 30 meter voort", bevestigen experts aan een krant van De Persgroep. "Nu doet iedereen maar wat. De lessen voor peuters en kleuters worden vooral door de Gezinsbond en de Vlaamse Zwemfederatie ingericht. Maar die hebben zich de laatste jaren voornamelijk op de grote talenten gefocust. Daardoor hebben ze bij de gewone zwemmertjes de boot wat gemist en leren ze kinderen de verkeerde technieken. Het is de bedoeling om tot een basispakket met richtlijnen te komen, waarop alle opleidingen hun lessen moeten baseren. De kans bestaat dat zij die richtlijnen verplicht moeten volgen. Wat voor nut heeft het om er bij een kind van vijf jaa rop te hameren dat zijn voetje niet goed staat bij de schoolslag? Het is niet met die regeltjes dat een kind de overkant leert bereiken. Het enige wat de leerling ervan overhoudt, is een hekel aan de sport. Dergelijke tips hebben door de motorische ontwikkeling van een kind immers pas zin vanaf een jaar of zeven, acht."

Schoolslag

"Schoolslag is zelfs een heel onnatuurlijke slag. Onderzoek toont aan dat je in zee maar een vierde van de afstand haalt die je in het zwembad kan afleggen. Zo'n brevet van 25 meter geeft dus een vals gevoel van veiligheid, want in zee geraak je er maar goed zes meter ver mee."

Photo News

NIET TE MISSEN