Kris Boeckmans: "De Belgenmoppen kwamen boven"

Kris Boeckmans: De Belgenmoppen kwamen boven

Kris Boeckmans: "De Belgenmoppen kwamen boven"

Print
Dagelijks schrijft wielrenner Kris Boeckmans (Vacansoleil-DCM) een column over zijn eerste Ronde van Frankrijk.

Ja, ik heb eens goed gevloekt. Nu kom ik in beeld en neem ik de verkeerde weg... Het ging nochtans verbazend goed, want ik deed een kleine versnelling en zoefde in geen tijd van de vijftiende naar de eerste plaats. Helaas heb ik in de laatse bocht dat foutje gemaakt. Ik keek onder mijn fiets door wat er achter me gebeurde en toen ik opnieuw voor me keek, wist ik even niet goed meer waar ik naartoe moest. Daardoor miste ik die bocht. Heel de wereld had het natuurlijk gezien. Dan vloek je wel even. Ik kon wel ontploffen...

Het is echt zonde, want ik voelde me sterk. Zonder dat voorval was ik zeker in de top vijf geëindigd, want ik had nog wel wat over. Na de wedstrijd werd er natuurlijk wel wat gelachen met mijn actie. De Nederlanders van de ploeg haalden meteen de typische ‘domme Belgenmoppen’ boven. Dat doen ze trouwens altijd, maar ik kan er wel tegen.

Ook ploegleider Hilaire Van der Schueren grapte over de actie. Hij zei dat ik wat beter in het roadbook moest kijken, maar ik antwoordde dat ik het niet gewoon was om op kop te rijden. Plots stonden na de koers ook heel wat journalisten aan onze bus. Ze wilden allemaal van mij horen wat ik had uitgehaald... Ik denk dat de voltallige Belgische pers er stond en ook nog wat Nederlandse journalisten. Grappig eigenlijk, want in andere wedstrijden zie ik nooit zo veel volk tegelijk.

Behalve een pak journalisten heb ik na de wedstrijd ook Laura kunnen zien. Ik wist dat ze er zou zijn, dus ging ik zo snel mogelijk na de aankomst douchen. Zo heb ik haar toch nog tien minuutjes gezien. Ze was trouwens niet alleen. Ook mijn ouders waren erbij, net als Rik en Yvonne, mijn twee grootste supporters, en mijn maat Stefaan. Het is leuk dat ze hier zijn, alleen is het wat jammer dat ik niet veel tijd heb om hen aandacht te geven.

Nog even over de koers van vandaag: het was één grote chaos. Er zijn heel wat valpartijen geweest en vaak lag er ook iemand van ons tussen. Ikzelf heb heel veel geluk gehad. Bij die eerste grote valpartij ben ik er met mijn ogen dicht nipt aan ontsnapt. Toen ik me omdraaide was het één grote leegte, iedereen achter mij was gevallen. Ik reed ook bijna op een toeschouwer. Sommige fans gaan gewoon niet aan de kant.

Levensgevaarlijk. In het peloton wordt er vaak over geklaagd. Oh ja, dit nog: vandaag kregen we nieuwe helmen. Eerder waren er ook al nieuwe vrijetijdsschoenen en nieuwe brillen, allemaal voorzien van een geel randje. Dat is een leuke bijkomstigheid aan de Tour. Hier is echt elk detail belangrijk.

Tot morgen, Boeckie

Foto Photo News

Meer sportnieuws