Regering verdeeld over sluiting Doel

Regeringspartij sp.a is niet van plan zich zomaar neer te leggen bij het uitrustingsplan voor de energiebevoorrading dat bevoegd staatssecretaris Melchior Wahtelet (cdH) heeft opgesteld. "Wat ons betreft moet de bestaande planning voor de kernuitstap gerespecteerd blijven", aldus Vlaams parlementslid Bart Martens, die daarover naar eigen zeggen al terugkoppelde naar voorzitter Bruno Tobback en vicepremier Johan Vande Lanotte.

ikerremans

In het plan - dat Wathelet woensdag aan het federale kernkabinet voorlegt - sluiten de kernreactoren Doel I en II in 2016, maar blijft Tihange I nog draaien tot 2025. Wathelet vreest dat de energiezekerheid anders in het gedrang zou komen.

Maar regeringspartner sp.a wil onverkort vasthouden aan de kernuitstap. "Onze partij gelooft niet in het nut van die verouderde kerncentrales. Kernenergie staat recht tegenover groene energie. Ze werken gewoonweg niet samen", stelt Martens.

Voor de socialisten zijn eerder flexibele gascentrales nodig, om zo het onvoorspelbare karakter van hernieuwbare energie op te vangen. "Dat doe je niet door kerncentrales open te houden, die houden het net te vaak bezet", vulde Martens aan. "Maar we gaan ervan uit dat het plan niet te nemen of te laten is."

België moet volgens de socialisten bovendien niet zelfvoorzienend zijn. "We kunnen elektriciteit halen bij onze buurlanden, die is meestal zelfs een pak goedkoper."

Het plan-Wathelet belooft nog voor heel wat discussie te zorgen binnen de regering. Dinsdagavond liet ook Open Vld al verstaan dat het uitrustingsplan van de staatssecretaris nog geen regeringsstandpunt is. Sp.a wil de beslissing echter niet nodeloos uitstellen en hoopt dat nog voor het zomerreces geland kan worden.

Lees ook: Doel 1 en 2 toch dicht in 2016 Burgemeester "verwonderd" over sluiting Doel 1 en 2 Sluiting Doel: Vakbonden vrezen banenverlies

Foto Stefaan Van Hul

Nu in het nieuws