1/2

Autorijden vanaf 2015 stukje duurder

Vanaf 2015 moeten nieuwe personenauto’s in Europa uitgerust zijn met het eCall-systeem. Dit waarschuwt na een verkeersongeluk via het mobiele netwerk automatisch de nooddiensten. Dit heeft het Europees parlement gisteren in een resolutie beslist. De maatregel zal de prijs van een auto met 100 tot 200 euro verhogen.

Het eCall-systeem treedt in werking als bijvoorbeeld de airbags in een voertuig geactiveerd worden of impactsensoren een botsing signaleren. Via het mobiele netwerk wordt een sms naar de 112-alarmcentrale gestuurd, met onder andere de gps-coördinaten.

Ook kan de chauffeur met een druk op een knop een voice-verbinding met de alarmcentrale maken, maar een spraakverbinding wordt ook opgezet als het automatische systeem melding maakt. Zo kan een hulpverlener nagaan of de inzittenden nog aanspreekbaar zijn.

Ongelukken

ECall, dat is ontwikkeld met Europese subsidies, moet het aantal slachtoffers van verkeersongelukken flink laten dalen doordat nooddiensten sneller op de plek des onheils kunnen zijn. Volgens de Europese Commissie kunnen door het nieuwe systeem de hulpdiensten gemiddeld vijftig procent sneller ter plekke zijn.

Tot nu toe hield een aantal landen de verplichte invoering tegen, omdat de circa 100 euro kostende hardware te duur zou zijn. Europees parlementslid Ivo Belet (foto) is het niet eens: “Volgens ons kan dit systeem gratis geïntegreerd worden, maar het zou kunnen dat de kostprijs verhoogt."

RH/GPD Archieffoto'st

Nu in het nieuws