Sluiting Doel: Vakbonden vrezen banenverlies

Als staatssecretaris Melchior Wathelet er vandaag in slaagt om zijn federale collega’s te overtuigen, dan worden twee van de vier reactoren in Doel op 1 april 2016 stilgelegd. “Slecht nieuws”, volgens de vakbonden.

Bij de kerncentrale van Doel werken er volgens de directie momenteel 936 vaste medewerkers. Maar over een uitsplitsing naar de verschillende eenheden kon de woordvoerster dinsdag “geen antwoord geven”, ook niet op de vraag of er eerstdaags een ondernemingsraad is gepland.

Dat antwoord vinden we wel meteen bij ACOD-hoofdafgevaardigde Gunther Vandenbosch. “De totale tewerkstelling bedraagt zo’n duizend man. Maar dat cijfer kan de jongste tijd wel wat gedaald zijn. Een opsplitsing naar de verschillende reactoren is vrijwel niet mogelijk, al was het maar omdat bijvoorbeeld het onderhoud over alle eenheden gebeurt."

"Maar de afdelingen ‘operations’ zijn natuurlijk wel apart, en of die nu instaan voor een centrale van 433 MW of een van 1039 MW, daar heb je vrijwel evenveel volk voor nodig. Een sluiting zou zeker en vast heel wat gevolgen hebben. Neem maar aan dat het om zo’n 200 tot 250 jobs gaat waarvoor oplossingen zullen moeten worden gezocht. Dat zou gedeeltelijk binnen Doel kunnen zijn, maar dat kan zeker niet voor allemaal.”

In een eerste reactie meent ook ACV-secretaris Rob Prins dat de sociale balans van een sluiting van Doel 1 en 2 zwaar kan zijn en “zelfs nog erger kan zijn dan 200 à 250”. Philippe Hendryckx van de Nationale Confederatie van Kaderleden (NCK) is nog pessimistischer. Hij vreest dat er 1500 banen verloren kunnen gaan.

Lees ook: Doel 1 en 2 toch dicht in 2016

Pieter Leuridan, Paul Verbraeken Foto Stefaan Van Hul

Nu in het nieuws